Categorieën

Service

Kerkweggroep wil groene aanpak en kleinschalig bouwen

Kerkweggroep wil groene aanpak en kleinschalig bouwen
Wonen

Kerkweggroep wil groene aanpak en kleinschalig bouwen

  • Redactie
  • 09-06-2022
  • Wonen
Kerkweggroep wil groene aanpak en kleinschalig bouwen

Luchtaanzicht van de situatie rond Kerkweg 46; beeld: initiatiefgroep


SCHIEDAM - Een initiatiefgroep 'Joppelaan hoek Kerkweg' dient opnieuw een plan in voor het aanpakken van het gebied. Ook al reageerde het Schiedamse college volgens de groep in eerste instantie 'negatief', de grote bijval die de bewoners en anderen van het perceel in de Kethelse Kerkbuurt ontvingen, geeft hen in aan te dringen bij B&W. 

De groep wil het gebiedje, zeg maar het plein voor De Werf, de begraafplaats, het woonhuis en zaal de Noord, alle gesitueerd op het adres Kerkweg 46, plus een achterliggend terrein, ontwikkelen. "Vanuit een groene integrale visie op het gehele gebied, gevolgd door kleinschalige bouwactiviteiten."

Het college gaf in een eerste reactie op de plannen aan vast te willen houden aan het eigen project 'verkavelen voor particulier opdrachtgeverschap'. Maar de bewoners stellen hun buurt(burger)initiatief voor als beste optie. "Wat wij u opnieuw vragen is", zo schrijft de groep aan college en gemeenteraad, "om dit initiatief, met een aanzienlijke maatschappelijke impact voor het gebied, alsnog een kans te geven." De initiatiefgroep staat naar eigen zeggen klaar om de voorgestelde ontwikkeling verder uit te (laten) werken tot een concreet plan. "Dit in samenspraak met alle partijen met ideeën over deze buurt en uiteraard met de projectleider van de gemeente Schiedam", aldus Ton Verdoes, voorzitter van stichting De Werf namens de initiatiefgroep.

Punten die de groep wil aanpakken zijn de 'grote grindbak' voor de panden, die zorgen voor een 'rommelig en onverzorgd karakter', een verbeterde entree naar begraafplaats, die nu 'geen enkele allure' heeft, de 'hangplek' die is ontstaan in het groengebied achter de panden, het snoeien van de hoge bomen die de zon uit de zonnepanelen op De Werf houden. In plaats daarvan zou er 'vanaf de Joppelaan' een parkeerplek tusen het groen kunnen komen, bestemd voor de omwonenden en bezoekers van het ontmoetingscentrum, zaal De Noord, de begraafplaats en de Jacobuskerk. "Via het aanleggen van een bruggetje kunnen deze gebouwen gemakkelijk bereikt worden zonder over de Joppelaan/Kerkweg te hoeven lopen."

Achter deze parkeervoorziening in het groen kan een kleinschalig bouwplan ontwikkeld worden, aldus de initiatiefnemers. "Bijvoorbeeld voor begeleid wonen, waarbij wordt gedacht aan licht dementerende ouderen, bijvoorbeeld twee (of drie) keer twaalf eenheden, gebouwd in een bijzondere vorm, voortkomend uit de te maken analyse." De bewoners zouden dan voor recreatieve activiteiten gebruik kunnen maken van De Werf en voor muziekactiviteiten van De Noord. "Uiteraard moeten we op een bepaald moment op zoek naar een marktpartij die hier interesse in heeft. Gezien de enorme vraag naar dergelijke woonvormen (zie diverse landelijke initiatieven), verwachten wij dat dit ook in Schiedam te realiseren moet zijn." Aansluitend op de kleinschalige bouwactiviteiten zijn er mogelijkheden om het gebied langs de Joppelaan verder te ontwikkelen, zo stelt de groep. "Zo leven er wensen om een pluktuin en/of voedselbos in het gebied te realiseren."