Categorie├źn

Service

Kerstmis anders dan anders in Schiedamse kerken

Kerstmis anders dan anders in Schiedamse kerken
Gezond

Kerstmis anders dan anders in Schiedamse kerken

  • Redactie
  • 20-12-2020
  • Gezond
Kerstmis anders dan anders in Schiedamse kerken

Anders dan anders jaren...; foto: archief/Paul van Wijngaarden


SCHIEDAM – De kerstvieringen in Schiedam zullen komende week heel anders verlopen dan andere jaren en ook anders dan de parochies en gemeenten zich hadden voorgenomen.

Afgelopen week maakten de Nederlandse bisschoppen bekend dat zij besloten hadden de kerkelijke vieringen op kerstavond en in de kerstnacht niet door te laten gaan. “Dit in het licht van de huidige Covid-19-cijfers en de lockdown die op 15 december in ons land is ingegaan.” In de katholieke kerk geldt een hiërarchische structuur waarmee dergelijke besluiten genomen kunnen worden.

In de protestantse PKN geldt die sterke sturing niet. De gemeente van de Grote of St.-Janskerk heeft echter besloten dezelfde lijn te volgen en de vieringen slechts online aan te bieden.

Het besluit zorgt voor teleurstelling bij veel gelovigen, die echter de afgelopen maanden gewend zijn geraakt aan vieringen die niet doorgingen, onder meer ook met Pasen. De bisschoppen stellen het besluit genomen te hebben met pijn in het hart.

Pastoor Charles Duynstee van parochie De Goede Herder is blij dat er andere mogelijkheden gevonden zijn om samen te vieren, ook al blijven de kerkdeuren op kerstavond gesloten. Dat is het geval in de Jacobuskerk in Kethel en in de basiliek H. Liduina – OLV-Rozenkrans en ook voor de Heilig Hartkerk en de kerk St. Jan de Doper-Visitatie in de Nolenslaan, waar afgelopen jaar nog intens kerst werd gevierd maar die eerder dit jaar definitief gesloten werden voor de katholieke eredienst.

Dat vieren waar Duynstee op doelt gebeurt online. Daar vertoont de parochie vieringen die gisteren zijn opgenomen. “Op kerstavond zal op het You Tubekanaal van onze parochie naast een kinderwoorddienst en een woord- en gebedsdienst ook een eucharistieviering uitgezonden worden”, aldus de pastoor. De vieringen beginnen respectievelijk om zes uur ‘s avonds, om half acht en om half tien.

De bisschoppen benadrukken dat op kerstavond en in de kerstnacht het vieren met inzet van een livestream een goede mogelijkheid is, ‘al is digitaal meevieren niet hetzelfde als fysieke aanwezigheid in de kerk’.

Op Eerste Kerstdag gaan de vieringen in de parochie – die de drie Waterwegsteden omvat - door zoals gepland, met uitzondering van de kerk (‘de Tent aan de Waterweg’) in Maassluis. Voor die vieringen geldt echter het maximum van dertig deelnemers. Verder zijn er geen kerstactiviteiten in de kerk, zoals kerstspelen of het traditionele kindje-wiegen op Tweede Kerstdag.

De bisschoppen danken de mensen actief in de parochies voor hun inzet afgelopen jaar, vooral om de betoonde veerkracht. “We wensen u ondanks Covid-19 gezegende kerstdagen en een goede jaarwisseling. Christus komt en in dit licht worden wij geroepen om te blijven getuigen van zijn liefde: houd moed, houd hoop, vier Kerstmis!”

Ook de PKN-gemeente van de Grote Kerk gaat vieringen online aanbieden. Anders dan de parochie geldt dat hier ook voor de viering op Eerste Kerstdag. “Met drie kerstdiensten – helaas zonder bezoekers – maken we de geboorte van Jezus weer levend”, aldus de aankondiging.

Die kerstdiensten zijn de ‘Kinderkerstnacht’, donderdag om zeven uur ‘s avonds – met daarin de kindermusical ‘Het beste nieuws’, dit jaar extra bijzonder omdat veel onderdelen al eerder werden opgenomen op allerlei locaties in de kerk – en de Kerstnachtdienst om tien uur ‘s avonds. Daarin gaat dominee Willem van der Vegt voor en zal muzikale medewerking worden verleend door Vocalis St. Jan onder leiding van Arjen Leistra. “De bijdrage door het koor wordt vooraf opgenomen en in de dienst en livestream verwerkt.”

Op Eerste Kerstdag is er vanaf tien uur op internet een viering te volgen onder leiding van dominee Renske Oldenboom en met muzikale medewerking van een zanggroep. “We zullen het samenzijn en samen zingen enorm gaan missen, maar hopen een klein beetje kerstgevoel bij u thuis te kunnen brengen, door alle livestreams die u online kunt bijwonen”, aldus de kennisgeving van de PKN-gemeente.