Categorieën

Service

Klokkenluider in corruptiezaak SBM Offshore in lastig parket

Klokkenluider in corruptiezaak SBM Offshore in lastig parket
Nieuws

Klokkenluider in corruptiezaak SBM Offshore in lastig parket

  • Redactie
  • 02-01-2021
  • Nieuws
Klokkenluider in corruptiezaak SBM Offshore in lastig parket

SCHIEDAM - De klokkenluider die de omkopingspraktijken bij SBM Offshore aan de kaak stelde, zit in een moeilijk parket. Follow the Money (FTM), de site die onderzoeksjournalistiek met name gericht op bedrijfs-economische onderwerpen bedrijft, brengt er een uitgebreid artikel over.

Het gaat om Jonathan Taylor, een Brit die tussen 2002 en 2012 bedrijfsjurist was bij de Schiedamse multinational. "Deze jaarwisseling geen ‘countdown’ met de familie en geen fireworks" voor hem, zo schrijft FTM. Taylor was de man die zes jaar geleden de corrupte praktijken van SBM Offshore naar buiten bracht. "Zijn vrouw Cindy, dochter Abigail en zonen Max en Will zaten met de feestdagen met zijn vieren aan tafel. Taylor bracht kerst en oud-en-nieuw noodgedwongen alleen door, in zijn Airbnb-onderkomen in een koud en verlaten Dubrovnik."

"Het begint allemaal met een vakantie", zo schrijft FTM. "Taylor vliegt met zijn gezin op donderdag 30 juli met British Airways naar de Kroatische havenstad Dubrovnik voor een weekje aan de Adriatische zee. Ze hebben kamers geboekt in Hotel More, een vijfsterrenaccomodatie aan de pittoreske Lapad-baai. De familie is dan ook in vakantiestemming wanneer het vliegtuig die dag om half twaalf landt, maar al bij de douane gaat het mis. De beambte die het paspoort bekijkt, belt meteen de grenspolitie. Taylor blijkt een red notice van Interpol op zijn naam te hebben. Hij wordt gezocht voor ‘omkoping en corruptie’."

Zo ontrolt zich het artikel, dat overzichtelijk en feitelijk, met naam en toenaam van veel betrokkenen, een overzicht geeft van de gang van zaken bij de bouwer van grote schepen en installaties voor de offshore en olie-industrie. Het blijkt dat Monaco, het land waar SBM tot 2015 statutair gevestigd is, het arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. Wil het prinsdom Taylor dwarszitten als vergeldingsactie voor de misstanden die de man blootgelegde?

Ondertussen heeft Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zich het lot van Taylor aangetrokken. De CDA-er zegt zich ‘te beraden op volgende stappen’. Omtzigt vindt dat Monaco ‘misbruik maakt’ van zijn macht. ‘De meedogenloze vervolging van een succesvolle klokkenluider als Taylor moet worden stopgezet,’ zegt de parlementariër in een verklaring. Volgens hem hebben dit soort acties ‘een afschrikwekkend effect’ op ieder die misstanden in de openbaarheid wil brengen.

Voor het hele artikel, zie de site van FTM.