Categorieën

Service

KNRM schaft reddingsboten aan bij Palfinger

KNRM schaft reddingsboten aan bij Palfinger
Nieuws

KNRM schaft reddingsboten aan bij Palfinger

  • Redactie
  • 24-01-2022
  • Nieuws
KNRM schaft reddingsboten aan bij Palfinger

Palfinger is gevestigd aan de Wilhelminahaven; foto: archief


SCHIEDAM - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) laat een nieuwe serie reddingsboten bouwen door Palfinger. Het gaat om twaalf opblaasbare boten, die samen 2,67 miljoen euro kosten.

Palfinger kent een vestiging in Schiedam, in de Havenstraat, waar Palfinger Marine Europe gevestigd is. De twaalf schepen voor de KNRM zullen worden gebouwd in Harderwijk.

KNRM rekent erop de eerste boot eind dit jaar in gebruik te kunnen nemen. Het gaat om een zogenaamde Rigid Inflatable Boat (RIB). Het eerste schip zal op verschillende reddingsstations van de KNRM worden uitgetest. "Als de boot voldoet aan alle verwachtingen en kwaliteitseisen die de KNRM stelt, start Palfinger met de bouw van de andere elf boten", zo laat de reddingsmaatschappij weten. 

De 7,5 meter lange boot is een nieuw en eigen ontwerp van Palfinger, waarbij nadrukkelijk is gekeken naar de vaareigenschappen van de Atlantic 75 in de huidige vloot van de KNRM. In de reddingsboot is plaats voor drie bemanningsleden en twaalf geredden. Twee Yamaha VMAX 115 PK 4-tact motoren geven de reddingsboot een snelheid van minimaal 32 knopen. De KNRM betaalt de schepen uit inkomsten uit nalatenschappen en bijdragen van donateurs van de KNRM. De eerste 7,5 meter RIB zal de naam Chaterina D krijgen. Deze naam is door de schenker van deze eerste boot bedacht. Traditiegetrouw is de naam van de eerste boot in een bootklasse ook meteen de klassenaam van de betreffende serie. De 7,5 meter RIB klasse heet dus voortaan de Chaterina D-klasse.

De bouw van de nieuwe schepen is volgens de KNRM onderdeel van een breder plan voor vervanging van de gehele KNRM-reddingsvloot van 75 boten de komende vijftien jaar. "De huidige reddingsboten van de KNRM zijn gebouwd tussen 1991 en 2016 en de oudste boten zijn toe aan vervanging." De vervanging van de totale vloot zal naar schatting zo'n 83 miljoen euro kosten.