Categorieën

Service

Koers SBM onderuit na 36 miljoen winst

Koers SBM onderuit na 36 miljoen winst
Nieuws

Koers SBM onderuit na 36 miljoen winst

  • Redactie
  • 10-08-2023
  • Nieuws
Koers SBM onderuit na 36 miljoen winst

SCHIEDAM - De beurskoers van SBM Offshore gaat vandaag flink onderuit na de presentatie van de bedrijfsprestaties over het eerste halfjaar.

De Schiedamse maritieme bouwer meldde een vijftien procent lagere omzet van zo’n anderhalf miljard dollar. (1,76 miljard in 2022). De nettowinst kwam uit op 36 miljoen dollar. Dat was in het tweede kwartaal van 2022 nog 103 miljoen.

De bouwer wijst verstoorde toeleveringsketens, de naweeën van de Coronapandemie en de inflatie aan als belangrijkste factoren achter de omzet- en winstdaling.

SBM had in mei al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten. Desondanks daalde de koers vanochtend tot op zeker moment met ruim tien procent. Rond het middaguur staat nog een min van een kleine acht procent op het bord.

Topman Bruno Chabas zei al bij bij de presentatie van de kwartaalcijfers in februari dat de bouw van zes drijvende opslag- en productieplatforms voor de olie- en gasindustrie, de belangrijkste actviteit van SBM, 'een uitdaging' is. “Onze werven in China zijn ontregeld door Covid-19-lockdowns en de oorlog in Oekraïne heeft bijgedragen aan logistieke problemen en inflatiedruk.”

Chabas verwacht nog dit jaar de oplevering van - en daarmee ‘first oil’, zoals dat in de sector heet - van de Prosperity en de Sepetiba, schepen die voor de kust van respectievelijk Guyana en Brazilië olie moeten gaan oppompen en opslaan. Verder bouwt SBM Offshore aan de Almirante Tamandaré, de Alexandre de Gusmao, de One Guyana en de Capixaba, alle in wisselende staat van bouw en afronding. Verder wordt er nog gebouwd aan twee scheepsrompen, om deze gereed te hebben als nieuwe opdrachten komen.

Het orderboek van SBM was nog nooit zo dik. Er zit nu voor 32,2 miljard dollar aan bouwopdrachten in. SBM voorziet dan ook dat de omzet op niveau blijft. Het bedrijf rekent voor dit hele jaar op ruim 2,9 miljard omzet. Daar zal het volgens marktanalisten een nettowinst van zo’n 160 miljoen dollar op halen.