Categorieën

Service

Koningsdag zet centrum op z’n kop

Koningsdag zet centrum op z’n kop
Uit

Koningsdag zet centrum op z’n kop

  • Advertentie
  • 08-03-2023
  • Uit
Koningsdag zet centrum op z’n kop

SCHIEDAM - De succesvolle editie in 2022 heeft het Centrummanagement geïnspireerd om ook dit jaar volop in te zetten op Koningsdag. De traditionele Vrijmarkt, acts op straat en spelletjes voor de kinderen, alles zorgt voor die bekende Oranje sfeer. Daarbij zijn de winkels open met mooie acties en lonken de terrassen in het voorjaarszonnetje. Het moment dus om een rondje binnenstad te doen. 

Centrummanager Pim Schenkelaars vertelt: "Koningsdag is bij uitstek het moment dat je samen met vrienden en familie geniet van de simpele dingen. Of je nu kijkt wie het langst kan hangen aan een spijkerbroek of wie het mooist rood-wit-blauw is uitgedost: met elkaar is alles leuker. De vele kinderen die meedoen met de Vrijmarkt zetten de traditie van hun ouders voort. Als zo'n kleintje stevig onderhandelt, smelt ons ondernemershart!" Ook als je niet met een kleedje onder je arm komt, is Koningsdag in het centrum meer dan de moeite waard. "Het is toch een beetje de start van het evenementenseizoen", vult Kitty Buijtendijk, eventmanager aan. "Dat merk je aan alles. Bezoekers en ondernemers, iedereen is vrolijk. Koningsdag is het voorproefje voor wat er verder nog komen gaat deze lente & zomer. "

Voel je de koning te rijk in het Kinderpaleis 

De organisatie rolt dit jaar de feestelijke oranje loper uit voor alle kinderen van Schiedam. In de Grote Kerk vind je het Kinderpaleis: de wereld vol spelletjes, muziek en dans! Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen maakt er met Het Danskantoor een waar feestje van. Alle basisschoolkinderen zijn welkom. "Deze plek is fantastisch natuurlijk", zegt Pim Schenkelaars. Je kunt als kind je uitleven in de prachtige entourage van de kerk, iets dat je niet elke dag meemaakt. Naast kijken en meedoen met dansoptredens, kun je er broches maken en poffertjes versieren. Hij tipt: " Neem je papa of mama mee of drop ze in de tuin in een van de strandstoelen, hebben zij ook even een momentje samen." 

Talent op iedere hoek

Of het nu professionele artiesten zijn of onontdekt talent, op Koningsdag zie je ze allemaal samen. Ben je ergens goed in? Geef je dan op via E: [email protected]. Het Centrummanagement zoekt graag een plekje voor je. Of je nu een uur wilt blokfluiten of heel de dag jongleren. "Het is juist de interactie tussen bezoekers en acts die het onverwachts leuk maakt."

Van rommel tot schat

De Vrijmarkt biedt iedere kleine Schiedamse ondernemer in de dop de mogelijkheid om een centje bij te verdienen. De verkoop van eigen speelgoed of een deel van de huisraad van oma, alles valt te verkopen op deze gezelligste rommelmarkt van het jaar. De spanning loopt altijd even op bij het vinden van die ene perfecte plek. En dan is het zover: de kleedjes worden uitgeklopt en de stoeltjes uitgeklapt, de kinderen zitten klaar met hun waar. 

Lekkere trek

Aan welke kant je ook begint, er lijkt geen einde aan te komen. Van het Land van Belofte tot de Lange Kerkstraat, over het Broersveld en de Hoogstraat, overal liggen de kleedjes als een kleurrijke slinger door de binnenstad. Van al dat wandelen, krijgt een mens trek. Hoe leuk is het dan om te picknicken in de tuin bij de Grote Kerk? Haal wat lekkers bij een van de horeca in de binnenstad en spreid je kleedje uit op het gras. Tast toe en geniet van deze ludieke plek. Liever gewoon op een stoel, kies uit de vele terrassen die het centrum rijk is. Daar is het extra gezellig met muziek buiten.

Ezels langs de kade

Zoek je liever de rust op? De Lange Haven is deels autovrij. Leuk om een rondje Hoogstraat- haven te pakken. Wie weet kom je ze nog tegen in een fraai steegje of tussen de vrijmarktkleedjes, de kunstenaars van Stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam (AKCS).  Leuk om even over hun schouder mee te kijken. Ga je liever zelf in de weer met straatkrijt? Ook dat kan. Rond de Appelmarkt zijn speciale plekken aangewezen voor kunstwerken op straat.
 

Startende ondernemers sla je slag

De Vrijmarkt in de binnenstad heeft nog ruimte om te groeien. Er zijn goede plekjes beschikbaar. Deelnemers kunnen gemakkelijk laden en lossen. Het publiek heeft de ruimte om rustig te kijken en te kopen. Als  kleine startende ondernemer is de binnenstad met Koningsdag dan ook echt de place to be. Zie je jezelf al zitten met je kleedje? Kijk dan voor alle info en voorwaarden op I: schiedamcentrum.nl/koningsdag.

Pim Schenkelaars roept iedereen op: “Zet samen met ons het centrum op z’n kop!”

DNT Snelservice

Hogenbanweg 53, Schiedam

Meer over DNT Snelservice →