Categorieën

Service

Leerlingen De Wieken gaan Gi-Ga-Groen ontwerpen

Leerlingen De Wieken gaan Gi-Ga-Groen ontwerpen
Onderwijs

Leerlingen De Wieken gaan Gi-Ga-Groen ontwerpen

  • Advertorial
  • 23-09-2022
  • Onderwijs
Leerlingen De Wieken gaan Gi-Ga-Groen ontwerpen

Heidi Hoogvliet van het NME-centrum (links) overhandigt leerkracht Monique Vleij van De Wieken (rechts) een ontwerppakket.


SCHIEDAM - Hoe zorg je ervoor dat je tekening niet wegwaait? Of: verzin een traktatie zonder plastic. Met deze en andere uitdagende ontwerpopdrachten gaan leerlingen van groep 1 tot en met 8 van basisschool De Wieken aan de slag in de Kinderboekenweek. Heidi Hoogvliet schonk namens het NME-centrum en de Stichting Milieu Dichterbij gisteren acht ontwerpdozen aan leerkracht Monique Vleij. 

Ontwerpen en lezen gaan goed samen. Want kinderen vinden lezen leuker als ze een fictief personage kunnen helpen met zelfbedachte oplossingen. Vandaar dat speciaal voor de Kinderboekenweek 2022 – van 5 tot 15 oktober - ontwerpboxen zijn samengesteld, die aansluiten bij het thema Gi-Ga-Groen! Er zijn verschillende dozen voor vier niveaus: groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8. In iedere doos zitten uitdagende ontwerpopdrachten, een leshandleiding en knutselmaterialen. Ook horen er vier boeken bij.

Boekenboom

Heidi Hoogvliet, projectleider van het NME-centrum en de Stichting Milieu Dichterbij (SMD), bracht de ontwerpboxen persoonlijk naar cbs De Wieken in Schiedam-West. Leerkracht Monique Vleij was heel blij met de spullen. In de hal van de school zal een grote boom verrijzen met blaadjes van bladzijden uit boeken, vertelde de leerkracht van groep 3: “De boekenboom.” Dat deed Hoogvliet meteen denken aan ‘De blaadjesdief’, het boekje voor de kleuters. ”Nadat het verhaal is voorgelezen, verzinnen de kinderen hoe je kunt voorkomen dat je tekening wegwaait”, legde de projectleider uit aan de leerkracht.

Het verhaal voor de groepen 3 en 4, ‘De aarde heeft jou nodig!’, sluit aan bij de problemen rondom (zwerf)afval. De opdracht daagt de leerlingen uit een traktatie zonder plastic te verzinnen. Voor de bovenbouw gaan de verhalen over wolven en het regenwoud. Het NME-centrum / de SMD heeft bij de gemeente gevraagd of een wethouder in de Kinderboekenweek op basisschool De Wieken wil komen voorlezen.

Groen Doet Goed

De ontwerpboxen worden kosteloos aangeboden vanuit het programma Groen Doet Goed, gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. In Zuid-Holland ontvangen twaalf scholen in totaal honderd ontwerppakketten. Met steun van de provincie Zuid-Holland hebben sinds 2013 meer dan honderdduizend kinderen kennisgemaakt met de natuur via Groen Doet Goed-activiteiten.

Het NME-centrum / de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) voert in opdracht van de gemeente Schiedam natuur- en milieueducatie (NME) uit in Schiedam. De gemeente financiert de NME-activiteiten.

SIKO

Burgemeester van Lierplein 71, Vlaardingen

Meer over SIKO →