Categorieën

Service

Leerlingen Kaleidoscoop op bezoek bij schaapskudde

Leerlingen Kaleidoscoop op bezoek bij schaapskudde
Onderwijs

Leerlingen Kaleidoscoop op bezoek bij schaapskudde

  • Ingezonden mededeling
  • 26-06-2024
  • Onderwijs
Leerlingen Kaleidoscoop op bezoek bij schaapskudde

SCHIEDAM - Dinsdag 25 juni was een feestelijke dag voor groep 6 van basisschool Kaleidoscoop! Er werd een educatief uitstapje gemaakt naar Schaapskudde Vockestaert in Schiedam, met dank aan de gemeente Schiedam. Elke basisschool mag per schooljaar namelijk een aantal excursies uitkiezen binnen het project ‘Parels van Schiedam’. Zo is groep 7 naar het Stedelijk Museum geweest om ‘cultuur te snuiven’, zoals dat heet. Groep 5 heeft een tocht met de fluisterboot gemaakt. Schaapskudde Vockestaert behoort ook tot de mogelijkheden en groep 6 kan nu terugkijken op een geweldige dag.

Dat er bij het schapen hoeden nog veel kennis komt kijken, bleek wel bij kennismaking. De klas was onder de indruk van de herdershonden die al van jongs af aan getraind worden voor het werk. We leerden dat één herdershond in het Nederlands commando's krijgt en de andere hond in het Frans. De klas bedacht zelf wat de reden daarvan is; namelijk het individueel kunnen aansturen van de honden. Aldus een leerling: “Die luisterden goed joh! Niet normaal!” In het lokaal werd 's middags samen nog opgezocht wat het Franse commando voor ‘zit’ zou zijn. Maar ook middels lichaamstaal en fluitsignalen wisten de honden wat er moest gebeuren, zo liet schaapsherder Lex ons zien. Oliver: “Ik dacht: hoe gaan de honden het weten zonder dat er gepraat wordt? Maar ze zijn echt slim en snel.”

Grote hilariteit toen de kinderen het werk van de honden mochten overnemen en de schaapskudde moesten leren aansturen. Wat een samenwerking was daarvoor nodig! Groep 6 draaide er echter hun hand niet voor om en wist de schapen in een mum van tijd in het hok te leiden. Daarna werd een heuse herdersstaf gemaakt door elke leerling, die daarna mee naar huis mocht.

Dergelijke uitstappen zijn niet alleen fijn voor de klas, maar ook leerzaam. We leren tenslotte over een onbekend beroep en wat daarbij komt kijken. Zo leren we weer een stukje van de wereld kennen op een heel andere manier. Bovendien las u het al: er moest samengewerkt worden! Volgens groep 6 van Kaleidoscoop is het in ieder geval de moeite zeer waard om schaapskudde Vockestaert zelf ook eens te bezoeken. Op 7 juli aanstaande is er een Baasje/hond dag en kunt u met uw eigen hond langs.


SIKO

Burgemeester van Lierplein 71, Vlaardingen

Meer over SIKO →