Categorieën

Service

Lekker bezig Lilian: subsidie voor de rijken!

Lekker bezig Lilian: subsidie voor de rijken!
Nieuws

Lekker bezig Lilian: subsidie voor de rijken!

  • Silvia Borsboom
  • 21-09-2023
  • Nieuws
Lekker bezig Lilian: subsidie voor de rijken!

Foto: Peter van der Sluijs


COLUMN - Ik heb best wel meer dan eens SP gestemd, maar nu heeft Lilian Marijnissen het in mijn ogen mis. Faliekant mis. Geld uit de algemene middelen uittrekken om de accijnzen op benzine en diesel te verlagen, dat is water naar de zee dragen. Het paard achter de wagen. Geld over de balk smijten. 

Afijn, u krijgt het idee. Marijnissen, en ook, natuurlijk de VVD - onverwachte combi trouwens - en ook de PVV zijn voor maatregelen om het terugdraaien van de accijnsverlaging die per 1 januari gepland staat, terug te draaien. Huh? Nou ja, de overheid besloot in het heetst van de strijd, toen de energieprijzen voor en na de inval van de Russen in Oekraïne enorm opliepen, de zorgen van de Nederlanders te verzachten met een tijdelijke accijnsverlaging. Dat zorgde ervoor dat de prijs van een liter benzine zeventien cent minder steeg, en van een liter diesel elf cent.

Het was de bedoeling dat in juli dit jaar de helft van de verlaging ten einde kwam. Dat is ook gebeurd. Dit betekende dat een liter benzine veertien cent in prijs omhoog ging, diesel een dubbeltje - want inbegrepen inflatie en andere prijsveranderingen. Aanstaande januari moet dan de hele tijdelijke verlaging ten einde komen.

Maar nu er ‘leuke dingen voor de mensen’ moeten gebeuren, wil de Tweede Kamer meelij met de arme autorijders. Sophie Hermans heeft het over mensen die voor hun werk kilometers moeten maken, en mensen in de provincie die hun zieke ouders moeten kunnen verzorgen.

Wat een tranentrekker, mama mia! Alsof alle werkkilometers onvermijdelijk zijn - nu we Zoom en Teams en wat dan ook hebben. Alsof we jaar in jaar uit honderden, duizenden kilometers rijden naar onze zieke ouders. Wat een gelul!

En alsof we niet nog steeds onnodig de auto pakken. Veel mensen pakken nog steeds de auto om een pakje sigaretten te halen, naar de bios te gaan, om kinderen naar school te brengen, noem maar op. Omdat ze te lui zijn om de fiets te pakken. Terwijl we weten dat het voor iedereen (mensen die kampen met overgewicht, hartpatiënten die gedotterd moeten worden, mensen die niet meer weten hoe een koe klinkt, ruikt of eruit ziet) beter is als we dat soort ritjes met de fiets doen. Maar nee, we zullen en moeten met die auto.

Ik heb vanmorgen weer de metro genomen naar Rotterdam. Ik heb niemand gehoord over compensatie van de forse prijsverhogingen die forenzen voorgeschoteld krijgen in het openbaar vervoer. Terwijl die mensen toch de voor ieder betere afweging maken om voor collectief vervoer te kiezen. Scheelt files op de weg!

En dan nog wat. Een liter benzine kost nu, wat is het, 2,15 euro? Ik heb mijn oude energierekeningen erbij gepakt: dat is zo’n twee kwartjes, zeg maar een kleine dertig procent meer dan in 2019. Toen kostte een liter benzine gemiddeld.

Maar hoe exorbitant is die prijsverhoging eigenlijk? Een kubieke meter gas kostte dat jaar zo ongeveer 77 cent, tegen 1,30 euro nu. Dat betekent dat de prijs zo’n beetje tweederde steeg. En voor elektriciteit geldt eigenlijk hetzelfde: van 23 cent per kWh toen, naar 38 cent nu. Maar hoe zit dat dan? Als de prijzen op de wereldmarkt en de oorlog in Europa de oorzaken zijn genoemd voor de forse prijsstijging van de energie om bijna alles te doen in onze huizen en bedrijven wat nodig is, om te leven, en om het niet koud te hebben… dan is de prijs van benzine en diesel dus veel te weinig gestegen. Toch?!

Te meer daar we ervan af willen. En ondanks alle hoogdravende verhalen en opinies, is het voor de gemiddelde Nederlander nog altijd zo dat de portemonnee bepaalt. Dus willen we echt een omslag maken naar nieuwe tijden - sommigen, zoals de mensen op de A12 zeggen dat we geen jaar meer te verliezen hebben - dan moet autorijden nog veel duurder. En moet Lilian Marijnissen zich vooral niet druk maken over de accijnzen op autobrandstoffen. Deze per 1 januari verlagen om zieltjes te winnen bij de verkiezingen, betekent zo veel als subsidie voor de rijken, die immers veel meer rijden dan mensen met weinig geld. Als dat geen vloeken in de kerk is, voor Lilian…!