Categorie├źn

Service

Lucht in Rijnmond in oudejaarsnacht weer schoner

Lucht in Rijnmond in oudejaarsnacht weer schoner
Nieuws

Lucht in Rijnmond in oudejaarsnacht weer schoner

  • Redactie
  • 03-01-2023
  • Nieuws
Lucht in Rijnmond in oudejaarsnacht weer schoner

Een grafiek van fijnstof met de pieken van de jaarwisselingen; foto: DCMR


REGIO - Door het vuurwerkverbod in de regio Rotterdam en de harde wind bleef de lucht in de Rijnmond, net als vorig jaar, een stuk schoner dan in andere jaren. Dat meldt milieudienst DCMR.

Vuurwerk zorgt veelal voor hoge concentraties fijnstof in het eerste uur van het nieuwe jaar. De door DCMR gemeten hoogste piek was dit jaar 144 microgram per m3 gemeten in Hoogvliet. In de nacht van oud op nieuw lopen de concentraties fijnstof normaal gesproken flink op. De gemiddelde piek was dit jaar 117 microgram per m3; minder dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

De verschillen van jaar tot jaar zijn groot. Die verschillen worden vooral bepaald door het weer, want de uitstoot van fijnstof door vuurwerk zelf varieert niet zoveel. De Nederlandse uitstoot van fijnstof door vuurwerk schommelt tussen de 710 en 750 ton per jaar. De invloed van het weer is goed te begrijpen, volgens DCMR: bij harde wind waait het fijnstof weg. Bij regen valt een deel weer snel terug. Bij mist - windstil en vochtig - worden alle records gebroken. Wind is de belangrijkste factor, maar ook luchtdruk en -vochtigheid spelen een rol.

Rond middernacht was de windsnelheid circa elf m/s en een luchtvochtigheid van circa 95 procent volgens het KNMI. Mede door de hoge windsnelheid waren de concentraties fijnstof laag en weer snel op het normale niveau.

De fijnstofconcentraties illustreren dus gedeeltelijk het menselijk gedrag, zegt DCMR. In de vooravond wordt er al wat vuurwerk afgestoken; de fijnstofconcentraties zijn dan al wat hoger dan normaal. Tussen elf uur en middernacht zakt het iets in. Vanaf één uur zakken de concentraties terug; het meeste vuurwerk is dan afgestoken en de wind, en eventueel de regen, doen hun werk en laten de fijnstofconcentraties weer terugzakken naar normaal.

De vuurwerkpiek is van korte duur, tegen de ochtend is alles weer weg. Toch is die korte hevige piek inmiddels een herkenbare bron van luchtvervuiling geworden. De fijnstofconcentraties zijn de afgelopen twintig jaar flink gedaald waardoor de bijdrage van vuurwerk verhoudingsgewijs belangrijker wordt. De totale Nederlandse uitstoot van fijnstof is in twintig jaar circa 45 procent gedaald en die van vuurwerk met circa 20 procent gestegen.

DCMR meet van uur tot uur de luchtkwaliteit en concentraties fijnstof op een aantal punten in de Rijnmond en doet dat al vijftig jaar. Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer fijne stofdeeltjes die de lucht verontreinigen. Bij inademen kunnen deze stofdeeltjes tot diep in de longen komen.