Categorieën

Service

Mag Schiedam zich in de handjes knijpen met zo’n college?

Mag Schiedam zich in de handjes knijpen met zo’n college?
Politiek

Mag Schiedam zich in de handjes knijpen met zo’n college?

  • Han van der Horst
  • 02-10-2022
  • Politiek
Mag Schiedam zich in de handjes knijpen met zo’n college?

De vijf Schiedamse wethouders bij hun beëdiging; foto: gemeente Schiedam


COLUMN - Het nieuwe college – de wethouders zitten nu net een maand op de bestuursverdieping in het Stadskantoor – heeft de Schiedammers blij verrast. Tenminste als hun beslissing in Bijdorp woningbouw toe te staan in strijd met het bestemmingsplan maatgevend zal zijn voor hun bestuurlijke aanpak.

Het stond allemaal op Schiedam24 maar laten we de zaak toch nog eens kort beschrijven. Iemand heeft toestemming gekregen in de Westpolderstraat een garage om te bouwen tot woning. Dat mag niet. Dat is in strijd met het bestemmingsplan. Toch kan geen mens argumenten geven waarom de kwaliteit van de Westpolderstraat achteruit zou gaan als een bouwwerk voor auto’’s geschikt wordt gemaakt voor menselijk verblijf. Bovendien had daar ooit al een woning gestaan.

Strakke handhaving had betekend dat die garage een garage was gebleven ook al had dat verdere verkommering van het gebouw betekend. En in Schiedam is in het verleden vaak genoeg op deze manier gehandhaafd.

Het college heeft er voor gekozen dat niet te doen. Het zag dat het bestemmingsplan daar in die straat en op deze plek het omgekeerde teweegbracht van wat de bedoeling was. En dus deed het niet moeilijk. 

Nog een feit: als de raad akkoord gaat mogen huisjesmelkers en andere soorten speculanten geen appartementen in Oost en Nieuwland meer kopen om die vervolgens voor duur geld te verhuren. Op korte termijn is dit veel belangrijker dan toestemming om een garage om te bouwen.

Maar nogmaals: als dit uiting geeft aan een algemene houding en een mentaliteit, dan mag Schiedam zich in de handjes knijpen met zo’n college. Afwachten maar.