Categorieën

Service

Mammoet maakt reuzentransport mogelijk

Mammoet maakt reuzentransport mogelijk
Nieuws

Mammoet maakt reuzentransport mogelijk

  • Redactie
  • 19-06-2024
  • Nieuws


SCHIEDAM - Mammoet is de logistieke partij die twee enorme transformatoren op hun plaats moet krijgen in een hoogspanningsstation in het Friese Louwsmeer. 

De eerste van de twee machines, ieder goed voor 250.000 kilo, ging onlangs op transport vanuit Schiedam, naar Friesland. Binnenkort volgt de tweede reuzentransformator. Opdrachtgever is Tennet, de partij die in Nederland verantwoordelijk is voor het hoogspanningsnet. De transformatoren zijn goed voor 220.000 volt.

Het eerste deelvan het transport ging per schip naar het Van Harinxmakanaal. Op de aanlegplaats in Tytsjerk werd een trailer onder de transformator gereden en van daar ging het over een speciaal aangelegde weg van anderhalve kilometer richting het hoogspanningsstation. Dat transport duurde enkele dagen. Het totale gewicht van het transport is 300.000 kilo. 

De transformator had oorspronkelijk in september 2022 op het hoogspanningsstation geplaatst moeten worden. Dat lukte niet, want op 7 september 2022 zakte de grote transformator tijdens het vervoer naar het station weg in het veen. Voor deze huidige transporten zijn extra onderzoeken gedaan en verschillende mogelijke routes bestudeerd.

De weg die nu gebruikt wordt is opgebouwd uit een zandlaag met betonplaten. Daarbovenop zijn draglineschotten geplaatst. Dat zijn hardhouten balken die aan elkaar bevestigd zijn met een ijzeren pin. Zo ontstaat een plateau waarover het transport vervoerd kan worden. Omdat er voor de lengte van anderhalve niet voldoende draglineschotten beschikbaar zijn, werd het transport enkele keren stilgelegd om de draglineschotten te verplaatsen.