Categorieën

Service

Martijn de Rooij blij met zijn nieuwe Spar op het Stationsplein

Martijn de Rooij blij met zijn nieuwe Spar op het Stationsplein
Winkelen

Martijn de Rooij blij met zijn nieuwe Spar op het Stationsplein

  • Ted Konings
  • 01-11-2024
  • Winkelen
Martijn de Rooij blij met zijn nieuwe Spar op het Stationsplein

SCHIEDAM - De Sparwinkel naast het Schiedamse station is na een sluiting van negen weken weer open. De zaak is sinds half augustus grondig verbouwd, zelfs een beetje ‘in zijn geheel verplaatst’, zo vertelt supermarktondernemer Martijn de Rooij.

Negen weken, dat lijkt wel lang, als je weet dat andere supermarkten in Schiedam de afgelopen jaren binnen een maand een geheel nieuw interieur kregen. “Tweeënhalve week, dat is normaal voor zo’n verbouwing, ook binnen Spar”, aldus De Rooij. Maar zijn winkel is gevestigd in een voormalig kantoorpand dat nu wordt omgebouwd tot woningen. Het ‘voormalige Amec-gebouw’ wordt ‘Terras aan de Schie’. Als gevolg van die transformatie moest ook de winkel dicht, aldus Van Rooij. “Er is een nieuwe pui in gekomen, de ingang is verplaatst, zelfs de buitenmaten van de winkel zijn veranderd.” Dit op initiatief van de ontwikkelaar, huisbaas van De Rooij, maar ook in samenspraak allicht. “We moesten de winkel casco leeg opleveren en toen zijn de bouwers van de eigenaar aan de slag gegaan. De winkel is minder breed en wat dieper geworden.” Daarna gingen de ‘winkelinrichters’ van het Sparconcern aan het werk om de winkel van binnen een nieuw aanzicht te geven.

De Rooij is blij met het resultaat. Vooral de ‘food club’, de afdeling met vers eten stemt tevreden. “Spar is eind vorig jaar in Nederland begonnen met het uitrollen van dit concept. Samen met de Tosticlub, verse belegde broodjes, panini’s, salades en maaltijden. Ja, stamppotten komen ook. De klant kan zelf kiezen of hij het thuis wil opwarmen, of hier.” De winkel heeft enkele zitplekken om het eten desgewenst ook ter plekke op te eten. “Pasta’s, wokmaaltijden, verse pizza’s”, het is allemaal te krijgen bij de Spar Schiedam.

Een andere grote trekker zal de baristakoffie worden, zo verwacht De Rooij. “We houden de oude automaat, maar bieden nu ook, iets duurder, baristakoffie aan. Onze mensen hebben daar speciaal een opleiding voor gevolgd.”

Zo biedt Spar Schiedam keuze op veel vlakken. “Tijd is bij ons belangrijk.” Een groot deel van de klandizie bestaat uit reizigers op weg van of naar het station. Dat betekent dat een aankoop bepaald kan worden door de tijd die het zetten van een kop koffie kost.

Het assortiment is afgestemd op deze karakteristiek van de gemiddelde klant. “Natuurlijk hebben we wel buurtbewoners, en ook wel mensen die hun dagelijkse boodschappen hier doen, maar eigenlijk zijn de andere supermarkten in de buurt (De Rooij noemt de Lidl in de Dieselstraat en de Coop op de ’s-Gravelandseweg) niet onze concurrenten. Dat is veel meer de AH to Go hiernaast in het station.” 

Reizigers dus die iets voor onderweg mee willen nemen, of die bij thuiskomst de laatste vergeten boodschappen of wellicht iets vers en warms mee willen nemen, dat vormt de grootste klantengroep voor de winkel. De routing in de winkel is er op afgestemd; je kan er nu makkelijker dan voorheen vrij je weg vinden. “Eerder hadden we een routing, nu is de klant vrijer om zelf snel weer buiten te staan om een trein te halen.” Daarbij zijn de echte ‘grap & go-artikelen’, zoals direct te consumeren producten, vooraan in de zaak neergezet. Producten die wat meer tot de dagelijkse boodschappen behoren meer naar achter. Denk aan yoghurtdrank in een consumentenverpakking vooraan in de zaak, een liter yoghurt meer naar achter. 

Daarmee is de Sparwinkel toch weer heel anders dan de meer kioskachtige zaak van AH in het station, zegt De Rooij. “We hebben ook groente, lang houdbare producten, toiletartikelen.” Een pondje gehakt. Met openingstijden van zes uur in de ochtend, tot tien uur ’s avonds door de week (en van zeven tot tien op de zaterdag en van negen tot acht op zondag) is de winkel daarmee echt een zaak voor snel, makkelijk eten in huis, of een vergeten boodschap, aldus De Rooij. “En vergeet ook de kantoormensen niet.” En de werkmensen, nu aan het Terras aan de Schie, binnenkort in de weer met S’maak aan de overkant.

De afgelopen week kon het personeel - ‘ons team telt zo’n dertig mensen’ - wennen aan de nieuwe inrichting en nieuwe apparaten (waaronder ook energiezuinige koelingen; door een warmteterugwinsysteem wordt de restwarmte gebruikt voor het verwarmen van de winkel). De NS werkt aan het spoor en er reden dus geen treinen langs Schiedam. Dat scheelde klandizie. “Dat verandert maandag, als het goed is”, aldus De Rooij. 

Hij werd in 2018 franchisenemer van de Sparwinkel, als opvolger van Job Beugelsdijk, die naar Noorwegen emigreerde om daar een Spar te openen. “We hebben sindsdien goed gedraaid”, aldus Martijn de Rooij (42). “Het is een mooi marktgebied hier.” De reizigersaantallen op het station zijn in die periode gegroeid en er is meer roering in het stationsgebied. Ook is - een deel van - het grote publiek nog meer gewend geraakt aan eten onderweg en impulsaankopen bij de eerste kop koffie van de dag. Verder merkt de supermarktondernemer dat Schiedam in zijn totaliteit groeit. “We hebben echt een omzetsprong gemaakt sinds 2018. Met de verbouwing na de overname van de franchise van Job Beugelsdijk en de verruiming van de openingstijden en de zondagsopening, hebben we veel gewonnen.” 

Opmerkelijk genoeg heeft het werk aan het kantoorpand waarin de winkel gevestigd is, sinds april 2022, de omzet niet al te zeer in de weg gezeten. “We hebben gekeken of we elders een noodwinkel moesten openen, maar hebben er uiteindelijk toch voor gekozen hier te blijven zitten.” Natuurlijk zorgde dat bij tijd en wijle voor herrie - ‘zeker bij het slopen in het begin’ - maar onder de beperkingen heeft De Rooij geen spijt gekregen van dat besluit. “De klant is ons redelijk kunnen blijven vinden.”

Spar zelf, legt de eigenaar van de Schiedamse winkel, maar ondertussen ook die in de Voorschotenlaan in Kralingen en op Capelse Brug (‘die winkels hebben veel meer een buurtfunctie’), is een ‘oer-Nederlands’ bedrijf, met hoofdkantoor op het Rokin in Amsterdam. De onderneming begint het eeuwfeest al in zicht te krijgen. “Het heeft in verschillende landen lokale partijen de Sparformule in licentie gegeven. In feite doet Spar International (de licentiegever, red.) hetzelfde met Spar Nederland.” Zodoende kan je Sparwinkels tegenkomen in Italië en Duitsland, Frankrijk en Spanje, maar ook in India, Rusland, China en Zuid-Afrika. En pakweg Oman, Botswana en Mozambique. Het aantal landen met Sparwinkels, of Interspar of Eurospar loopt tegen de vijftig. Nog een goeie voor de pubquiz: de keten heette in eerste instantie De Spar. Een acroniem voor Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’.

De Rooij heeft nog wel wat werk te verrichten, wil zijn zaak er na het vertrek van de aannemers van Terras aan de Schie, tip-top uitzien zoals gewenst. Dat gebeurt naar verwachting overigens in maart. “De lichtbakken en bestickering moet nog op de gevel.” Hij is bezig met een vergunning om buiten voor de deur ook een klein terras in te kunnen richten. En in de winkel moet nog een goederenlift worden geplaatst. “We gaan toeleveren vanaf de Horvathweg.” Voor de deur wordt de weg tussen PKO-laan en Schie een voetgangersgebied; vrachtwagens worden door geweerd. “We gaan dus van bovenaf lossen”, en dat gaat via een lift in het magazijn achter de winkel.

Dat zijn nog wensen voor de nabije toekomst. Voorlopig is de supermarktondernemer ‘trots’ op het resultaat van het werk de afgelopen weken. “Hoe het geworden is. Je maakt een plan, er zijn tekeningen, maar het blijft toch spannend hoe het in werkelijkheid wordt. Hoe het voelt als je in de winkel staat.” Nou, dat is geslaagd, wat hen betreft. “Het oogt ruim, met brede paden, terwijl we toch precies het oppervlak hebben als we hadden. We hebben lagere stelling, voor meer overzicht. Hier kunnen we jaren mee vooruit. We verwachten er veel van.” Niet in de laatste plaats vanwege de 92 nieuwe appartementen die ongeveer voor de deur worden gebouwd - en wat er daarna volgt op Schieveste. En voor de woningen er zijn, wordt er gewerkt. “Op tien november gaan hier honderd man aan het werk.” Dat is ook klandizie. 

Grote problemen met het aantrekken van eigen personeel ervaart De Rooij niet. “De sfeer zit er hier goed in; mensen zijn over het algemeen lang bij mij in dienst.” Hij kon zijn werknemers de afgelopen dik twee maanden ook aan het werk zetten in zijn andere winkels. “Dat is machtig mooi: samen in een team resultaten halen. Dynamisch aan het werk. Zorgen dat je mensen goed in hun vel zitten op het werk.”

En maandag rijden de treinen weer.