Categorieën

Service

Met computersimulaties straatvrees te lijf

Met computersimulaties straatvrees te lijf
Gezond

Met computersimulaties straatvrees te lijf

  • Redactie
  • 11-01-2018
  • Gezond
Met computersimulaties straatvrees te lijf

SCHIEDAM - Hoe voelt het om een psychose te hebben? Of hoe kom je met behulp van een 3D-bril over je straatvrees heen? Tijdens de eHealth-week van 20 tot en met 26 januari geeft GGZ Delfland demonstraties met computersimulaties, een techniek die de instelling inzet bij het behandelen van psychische stoornissen.

Virtual reality heet de techniek. Het is een computergestuurde omgeving waarin een patiënt zich met behulp van een 3D-bril in de echte wereld lijkt te bevinden. Een behandeling met virtual reality helpt mensen om angsten of achterdochtige gedachten te overwinnen. Het voordeel van deze therapie is dat mensen hun angsten niet direct te lijf hoeven te gaan in de echte wereld, maar dat ze opdrachten kunnen oefenen vanuit de veiligheid van de behandelkamer en onder begeleiding van hun behandelaar.

Hetzelfde geldt in feite voor mensen zonder stoornissen. De simulaties kunnen zo bijdragen aan begrip voor mensen met een stoornis. Zo kan een 3D-bril mensen laten ervaren hoe het is om een psychose te hebben. Tijdens de eHealth-week kan ieder bij GGZ Delfland meedoen aan demonstraties om te ervaren hoe de virtual reality-toepassingen werken. In het behandelcentrum van GGZ aan de Stadhouderslaan kan dat op 22 januari tussen half een en twee en op 25 januari van tien tot half twaalf.

De week van de eHealth is een initiatief van GGZ Nederland, bedoeld om mensen te laten ervaren wat digitale ondersteuning in de zorg voor iemand kan betekenen.