Categorieën

Service

Minder vuurwerk; minder fijnstof

Minder vuurwerk; minder fijnstof
Nieuws

Minder vuurwerk; minder fijnstof

  • Redactie
  • 02-01-2022
  • Nieuws
Minder vuurwerk; minder fijnstof

SCHIEDAM – Er was minder vuurwerk. Je kunt het erover hebben of het vuurwerkverbod is nageleefd of niet, maar feit is dat de lucht in Schiedam rond de jaarwisseling een stuk schoner bleef dan in andere jaren.

Dat onderkent ook de DCMR. "De gemiddelde piek was dit jaar 86 microgram per m3; minder dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar." De piek aan deeltjes fijnstof in de lucht was ook nog flink lager dan afgelopen jaar, toen er ook een vuurwerkverbod gold.

Dat cijfer geldt gemiddelde over de zeven meetpunten van de milieudienst. Bij het Schiedamse meetpunt aan de Alphons Ariënsstraat werd om één uur in oudjaarsnacht een piek gemeten van 80,5 microgram per kubieke meter (µg/m3), waar het zogenaamde PM10-deeltjes betrof. De grens van een ’goede’ luchtkwaliteit voor PM10 ligt rond de dertig µg/m3. De wettelijke norm op veertig µg/m3 gemiddeld gedurende het jaar. Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 werd een piek gemeten van bijna vierhonderd µg/m3. Dat was al weer de helft minder dan met oud en nieuw 2019-2020.

Waar het de nog kleinere PM2,5-deeltjes betrof was het beeld nog iets gunstiger. Daar werd om één uur 66,80 µg/m3 gemeten, waar twintig de grens tussen goed en matig is en 25 µg/m3 het maximale wettelijk toegestane jaargemiddelde. Maar vorig jaar was dat in oudjaarsnacht 350 µg/m3.

Een gunstige ontwikkeling is de flinke wind van de afgelopen dagen. Om één uur zojuist, deze middag, werd in de Ariënsstraat aan fijnstof PM10 22 µg/m3 gemeten, en aan fijnstof PM2,5 11 µg/m3; beide waarden zijn dus onder de wettelijke norm.

De DCMR stelt dat de fijnstofconcentraties in Nederland de afgelopen twintig jaar flink zijn gedaald. Daardoor wordt de bijdrage van vuurwerk verhoudingsgewijs belangrijker. "De totale Nederlandse uitstoot van fijnstof is in twintig jaar circa 45 procent gedaald en die van vuurwerk met circa twintig procent gestegen."