Categorieën

Service

Molenstichting opgetogen over streep door The Miller

Molenstichting opgetogen over streep door The Miller
Nieuws

Molenstichting opgetogen over streep door The Miller

  • Redactie
  • 12-04-2023
  • Nieuws
Molenstichting opgetogen over streep door The Miller

Fotomontage met het 'gezicht op de geplande torenflat', vanaf de omloop van molen De Vrijheid; fotomontage: werkgroep Historische Bebouwing (HVS)


SCHIEDAM - Stichting De Schiedamse Molens noemt het bericht van het afblazen van de bouwplannen voor The Miller 'goed nieuws voor de molens'.

Het bestuur van de molenstichting sprak kort na de aankondiging van het project zijn verbolgenheid uit over de komst van de tenminste zeventig meter hoge torenflat. Overleg met de beheerders van de molens over de bouwplannen was er niet. Dit terwijl The Miller werd gebouwd in de molenbeschermingszones van de molens De Noord, De Palmboom en De Kameel. Van oudsher hebben molenaars een zogenaamd windrecht: om genoeg wind voor de molen te vangen mag er in de molenbiotoop niet hoog gebouwd worden. Voor zo'n biotoop wordt 375 meter aangehouden.

"Onze stichting is erg blij dat zowel de windvang als de uitstraling van de hoogste molens ter wereld geen geweld wordt aangedaan", laat Paul Sporken namens de stichting nu weten. Ook al durf hij zich nog niet rijk te rekenen. "Voorlopig dan, het is niet zo dat ons college een ander inzicht heeft gekregen omtrent hoogbouw tegen het historische stadscentrum aan. Wij pleiten nog steeds voor een nieuw hoogbouwbeleid die de gemeenteraad samen met de stad zou kunnen opstellen. Hiermee kan worden voorkomen dat er ingrijpende bouwprojecten worden gestart vanuit de markt waar de stad later spijt van krijgt."