Categorieën

Service

Mooie Anna had in jaren 70 en 80 Le Cousin op Hoogstraat

Mooie Anna had in jaren 70 en 80 Le Cousin op Hoogstraat
Nieuws

Mooie Anna had in jaren 70 en 80 Le Cousin op Hoogstraat

  • Redactie
  • 02-08-2023
  • Nieuws
Mooie Anna had in jaren 70 en 80 Le Cousin op Hoogstraat

Anna Vingerhoets, met Daan van Golden en Marian Carlier die haar flankeren bij galerie Ben Wind op het Noordereiland; foto: Wim de Boek


SCHIEDAM - Anna Vingerhoets is overleden. Zij was tussen 1977 en 1987 eigenaar van bar Le Cousin op de Hoogstraat in Schiedam. Ze werd negentig jaar oud.

Vingerhoets droeg met verve de titel 'grande' dame van de Rotterdamse horeca. Ze was actief in een groot aantal cafés in de Maasstad, en dus ook in Schiedam. Le Cousin stond bekend als een 'nichtenkit', een 'roze getinte uitgaansgelegenheid'.

Vingerhoets begon haar horecaloopbaan in 1957 in café De Fles op de 's Gravendijkwal, samen met haar toenmalige echtgenoot Willem Langstraat. Zij trouwde in haar leven zes keer. De Fles moest vijf jaar later de deuren definitief sluiten op gezag van de burgemeester, want het zou de goede zeden van de jeugd in gevaar brengen.

Later baatte Vingerhoets in Antwerpen twee cafés uit, en weer later Oom Tom op het Noordereiland en nog later café Le Barbu aan de Coolsestraat. Daarna trok zij naar Schiedam. Over Le Cousin is weinig terug te vinden. 

Café Proost aan de Nieuwe Binnenweg was haar volgende onderneming, om af te sluiten met Aan de Maas. Circa tien jaar geleden werd een glossy aan haar gewijd onder de titel van haar bijnaam: Mooie Anna. Behalve dat was ze naar verluidt ook slim en aardig in de omgang. Dat was ook deel van haar succes. In 2018 werd ze getroffen door beroerte en verloor ze haar spraak. Sinds een jaar woonde ze in een verzorgingstehuis in Hellevoetsluis.

PS. Enkele onjuistheden zijn na eerste plaatsing van dit artikel gecorrigeerd.