Categorieën

Service

Motie voor tolloos ov door de nieuwe tunnel

Motie voor tolloos ov door de nieuwe tunnel
Nieuws

Motie voor tolloos ov door de nieuwe tunnel

  • Redactie
  • 27-04-2024
  • Nieuws
Motie voor tolloos ov door de nieuwe tunnel


VOORNE AAN ZEE - De gemeenteraad van Voorne aan Zee wil dat de bus van EBS naar Schiedam vrijgesteld wordt van de betaling van tol door de Maasdeltatunnel.

De raad nam deze week een motie aan van Groen Links-PvdA, CDA en fractie Den Brok om bij het Rijk een gratis doorgang te bepleiten, zo meldt het Weekblad Westvoorne. 


Eind dit jaar zal de Blankenburgverbinding - met genoemde tunnel - in gebruik worden genomen. Het Rijk gaat tol heffen op een doorgang door de tunnel. Met gaat nu uit van € 1,45 voor automobilisten. De tol blijft totdat er € 344 miljoen euro aan tolgeld binnen is. 

De beoogde buslijnen vanuit Brielle (bus 102) en Rozenburg (bus 105) met als eindpunt station Schiedam, zullen in de plannen tot die tijd jaarlijks € 400.000,- aan tolgeld moeten bijdragen. Dat maakt echter dat de busverbinding niet te exploiteren is voor EBS, de eerste gegadigde om de bussen te laten rijden. 

De motie in de raad van Voorne aan Zee bepleit een gratis doorgang door de Maasdeltatunnel voor busonderneming EBS. Het college van de kustgemeente (voormalig Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle) moet hierover via de metropoolregio in gesprek gaan met het Rijk. Wethouder Schop zei de motie als een extra steuntje in de rug te beschouwen voor de lobby voor een vrije buslijn die op allerlei fronten al een hele tijd gaande is.