Categorieën

Service

Museum: Wijken Welkom start in Schiedam-Oost

Museum: Wijken Welkom start in Schiedam-Oost
Uit

Museum: Wijken Welkom start in Schiedam-Oost

  • Advertorial
  • 19-05-2022
  • Uit
Museum: Wijken Welkom start in Schiedam-Oost

Van links naar rechts: Mitso met Kellan en Ziva, Lyalynn, Antonia, Remey en Kerem met hun gouden ticket bij het Stedelijk Museum Schiedam; foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Er kwamen enorm veel mensen naar het openingsweekend van het Stedelijk Museum Schiedam van 14 en 15 mei.

"Daar zijn we hartstikke trots op maar we weten dat veel Schiedammers er niet waren," zegt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. "Ze hebben misschien geen idee dat er een museum in hun stad is, waar dat staat en wat er te zien en doen is. Of ze denken dat het niet iets voor hen is." Nu het gebouw er zo mooi uitziet, grijpt het museum de kans om ook die Schiedammers welkom te heten. Onder de titel Wijken Welkom zijn er de komende maanden zes gratis buurtfeesten, telkens voor een andere wijk. "Op zo’n avond kun je van alles doen," vult museumdirecteur Anne de Haij aan. ‘"Het voelt waarschijnlijk als een soort schoolreisje maar dan met je familie en de buurt." Op 10 juni 2022 is de aftrap met Wijken Welkom-Oost.

Er wordt verzameld om 18.30 uur bij Wijkhuis Oost en samen met saxofonist Donald Simoen wordt naar het museum gelopen. Daar kun je genieten van kleine hapjes van Snackbar de Pinguin, drankjes, muziek en meer. Ben je slecht ter been dan haalt het museum je op met de bus. Kom je liever zelf naar het museum dan kan dat ook. De avond duurt van 19.00 tot en met 21.00 uur. "We hebben gouden tickets met praktische gegevens als wanneer en hoe laat de Wijken Welkom-Oost begint," vertelt Theuns. "Zonder kaartje heb je ook toegang, maar via het uitdelen van de tickets kunnen we tellen hoeveel mensen er ongeveer komen."

Wil je je per mail opgeven - niet nodig maar wel fijn voor het museum - dan kun je mailen naar E: [email protected] en Edward Sparreboom (E: [email protected]). Je kunt je ook opgeven bij de balie van Wijkhuis Oost. Gaat lopen niet zo makkelijk en wil je dat het museum je ophaalt? Geef dat dan zeker door. 

Je kunt deze avond zelf door het hele gebouw lopen of rondgeleid worden. Ben of ken je een van de Buurtplaatjes? Alle bijna vijfhonderd Schiedammers die meedoen aan deze spaaractie zijn te zien in een tentoonstelling. Bij de Buurtplaatjes spaar je je buren in een stickerboek, net als bij de voetbalplaatjes. Kunstenaar Maarten Bel die dit bedacht, is er ook. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad? Neem dan een kijkje in het nieuwe Panorama Schiedam. Of loop over de bewegende vloer van kunstenaar Zoro Feigl. Al zijn kunstwerken bewegen en betoveren een beetje, zoals een soort oranje 'muur van spetterend water' en een zwerm vogels die boven je hoofd vliegt.

In elke wijk is het programma anders; hapjes, muziek, dans... Alles komt uit de wijk. Uit Oost komen twee muzikanten via de Troubadours van Oost langs: zangeres Sofie Habets en saxofonist Donald Simoen. En Rovan Simmons is erbij. Onder de artiestennaam Wowi kraakt hij hoge noten en rapt hij, waarbij zijn Caribische roots goed hoorbaar zijn. Op andere plekken in het museum dansen scholieren van de Dansmavo door de tentoonstellingszalen. Zelf een goed idee voor een van de avonden? Laat het Dorien weten.

De hele avond zijn er rondleidingen van een museumdocent. En heb je geluk dan kun je een rondleiding krijgen van een jonge Schiedammer uit groep zeven of acht van basisschool Kaleidoscoop. De scholieren leiden eerst hun ouders rond aan de hand van een zelfgemaakte plattegrond. Hebben ze daarna zin om door te gaan dan kunnen ze andere Oosterlingen rondleiden. Vergeet zelf niet je kinderen mee te nemen, want in het nieuwe Atelier is er van alles te doen en maken voor families.

Voor heel Schiedam is er een avond. Na de Wijken Welkom-avond in Oost volgen Nieuwland (24 juni), Zuid (15 juli), Centrum/West (26 augustus), Groenoord (9 september) en de Noordrand, een aantal wijken bij elkaar (7 oktober). Ga je liever met familie of vrienden mee naar hun avond? Dat kan ook. De avonden duren van 19.00 tot 21.00 uur.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →