Categorieën

Service

Muzikale voorstelling over verdwenen wereld

Muzikale voorstelling over verdwenen wereld
Uit

Muzikale voorstelling over verdwenen wereld

  • Redactie
  • 13-09-2022
  • Uit
Muzikale voorstelling over verdwenen wereld

Domestica Rotterdam; foto: Hélène van Domburg


SCHIEDAM - Het verdronken land van Doggerland is een muzikaal beeldende voorstelling over zeespiegelstijging. Binnenkort in Schiedam te horen en beleven.

Met bestaande composities, een soundscape en zandkunst brengt muziekensemble Domestica Rotterdam een verdwenen prehistorische wereld tot leven. Dat gebeurt op het terrein van de voormalige glasfabriek. 

Domestica zet het thema als volgt neer: "Wat nu de bodem van de Noordzee is, was een miljoen tot achtduizend jaar geleden een toendra. Een rijk gebied, vol flora en fauna. En cultuur. Doggerland was een beschaafde wereld. Maar wel een wereld die uitdagingen kende. Door opwarming van de aarde, moest de mens zich steeds weer aanpassen aan de veranderende leefomgeving. Klimaatverandering is van alle tijden. Maar hoe gaan we ermee om? Welke uitdagingen staan ons te wachten?"

Domestica Rotterdam bestaat uit musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het ensemble, onder de artistieke leiding van Wim Steinmann, voelt zich thuis in ongebruikelijke bezettingen en concertvormen in samenwerking met andere kunstvormen.

De drie Schiedamse voorstellingen, op vrijdag 23 en zaterdag 24 september, worden gespeeld in een extra grote bezetting van dertig musici. Zij brengen werk van Rebel, Milhaud, Chatsjatoerjan, Mosolov en Ives, uitmondend in de nieuwe compositie Arid van Jan Willem Nelleke. De soundscape van William Bakker en de beelden van zandkunstenaar Rosa van der Vijver verbinden het muzikale verhaal tot een unieke locatie-voorstelling.

Te horen zullen zijn: 
Jean-Féry Rebel (1666 - 1747) - ‘Cahos’, uit: Les Élémens
Darius Milhaud (1892 - 1974) – La création du monde
Claudio Monteverdi (1576-1643) - Lamento della Ninfa
Aram Chatsjatoerjan (1903 - 1978) - ‘Adagio’, uit: Spartacus (Onedin line) Aleksandr Mosolov (1900 - 1973) - De IJzergieterij

Charles Ives (1874 - 1954) - The unanswered question Jan Willem Nelleke – nieuwe compositie
William Bakker - soundscape

Twee lezingen over Doggerland, het 'Atlantis van de Noordzee', een uitgestrekt gebied tussen Engeland en continentaal Europa, zijn op zondag 25 september te bezoeken. Dat is mogelijk in het ‘150 jaar Vooruit Festival’ op het Eiland van Brienenoord.