Categorieën

Service

Naar 'n onbekend en soms verrassend stembureau

Naar 'n onbekend en soms verrassend stembureau
Politiek

Naar 'n onbekend en soms verrassend stembureau

  • Redactie
  • 11-03-2021
  • Politiek
Naar 'n onbekend en soms verrassend stembureau

SCHIEDAM – De meeste Schiedammers zullen volgende week hun stem uitbrengen op een plek die hen niet vertrouwd is. Niet meer dan een klein tiental van de stembureaus waar de kiezers bij de laatste verkiezingen in 2019 hun stem konden uitbrengen, is ook woensdag open. Een absolute noviteit is de drive-in.

Reden dat alles, nou ja, veel deze verkiezingen anders is dan anders, ligt in het feit dat verpleeg- en verzorgingshuizen en ook scholen dit jaar geen stembureaus inrichten. Vanwege Corona. Daarom is het uitwijken naar alternatieve locaties, veel in de buitenlucht.

De gemeente Schiedam laat op twaalf plekken in de stad tenten bouwen die stembureaus gaan huisvesten. Op drie plekken worden zelfs twee stembureaus in een tent ingericht. Zo kan er min of meer in de buitenlucht gestemd worden op het Van ‘t Hoffplein in oost, op de Stadhouderslaan bij de Westerhavenbrug, bij het Julianapark, in de Distillateursbuurt, op het Nieuwlandplein, op de parkeerplaats bij flat Krona, aan de Zwaluwlaan, in de Verzetsheldenbuurt in Woudhoek en in Tuindorp. Op het Bachplein en op het Stationsplein komen tenten die zelfs drie dagen geopend zijn, ook op de maandag en dinsdag voor 17 maart. Want zoals bekend kan er dit jaar drie dagen lang gestemd worden, ook al op de 15de en 16de. Ook in het Theater aan de Schie kunnen Schiedammers op drie dagen hun stem uitbrengen. Station Schiedam-Centrum is overigens een van de zes stations in Nederland waar drie dagen lang gestemd kan worden.

De tenten die de stembureaus moeten herbergen zullen zondag worden opgebouwd – en tegen die tijd zal de storm van vandaag wel zijn gaan liggen. Het gaat om dichte tenten, die ook verwarmd zullen worden met heaters. De organisatie en opbouw van de tenten is in handen van Fun-Key Events, de inrichting van de stembureaus wordt, net als in voorgaande jaren, verzorgd door Team Relocations. Een gemeentelijk woordvoerder stelt dat de extra voorzieningen, net als de extra dagen dat deze open zijn, zullen zorgen voor hogere kosten. “Zoals burgemeester Lamers al heeft aangegeven compenseert het rijk de gemeenten daarvoor goed.”

Volgens de woordvoerder zijn de bureaus als vanouds bemand met medewerkers die het stemproces in goede banen leiden; uiteraard zijn er mutaties in dat vrijwilligersbestand (mensen melden zichzelf aan en ontvangen overigens wel een vergoeding voor hun inzet), maar het aantal mensen dat verstek laat gaan, bijvoorbeeld om gezondheidsredenen, is volgens hem beperkt. Het aantrekken van vervangers voor hen is goed gelukt. Door het stemmen op maandag en dinsdag te concentreren in enkele stembureaus, is niet drie dagen lang de volledige bezetting nodig. Toch gaat het om veel mensen, met 31 stembureaus, met twee ‘ploegen’ van vijf mensen.

Ouderen, zeker die woonachtig in zorgcentra, kunnen relatief makkelijk gebruikmaken van het mobiele stembureau; die bus rijdt voor – op drie dagen – voor alle Schiedamse zorgcentra en ook bij de flats met veel ouderen aan de Delflandseweg.

Een bijzondere manier om te stemmen wordt geboden in de Van Heekstraat. Daar wordt in een leegstaande loods een drive-in stembureau ingericht. Een primeur voor Schiedam – en ook elders nog maar weinig vertoond. Daar kan snel gestemd worden, gewoon in de eigen auto. Met de aantekening dat dit voorbehouden is aan de automobilist zelf. Gezien het stemgeheim kunnen passagiers niet in de eigen auto hun hokje naar keuze aankruisen; zij zullen moeten uitstappen.

In Schiedam mogen 55.801 mensen hun stem uitbrengen.