Categorieën

Service

Negen Schiedammers kandidaat voor Tweede Kamer

Negen Schiedammers kandidaat voor Tweede Kamer
Politiek

Negen Schiedammers kandidaat voor Tweede Kamer

  • Redactie
  • 08-11-2023
  • Politiek
Negen Schiedammers kandidaat voor Tweede Kamer

De tijdelijke vergaderingzaal van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg 67; foto: Tweede Kamer


Negen Schiedammers maken op 22 november een plek in een van de blauwe zetels van de Tweede Kamer te verwerven. Maar die Schiedamse kandidaten zijn wel zeer ongelijk verdeeld over de lijsten.

Vijf van hen prijken op de lijst van Denk. Van de Schiedamse wethouder Doğukan Ergin was al bekend dat hij op nummer twee van lijst dertien zou staan. Hij maakt daarmee grote kans op ‘promotie’ naar het parlement. Maar wie de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 22 november doorneemt, ziet bij Denk ook de Schiedamse raadsleden Cemil Kahramanoglu, Furkan Kondu, Mounir Ben Touhami en Seyda Dokgöz staan, de voltallige Denk-fractie in de Aleidazaal. Zij staan respectievelijk op de nummers 19, 23, 37 en 42, dus de kans dat zij de Tweede Kamer halen is zeer klein. Dat lijkt alleen de kunnen met voorkeursstemmen.

Bij de VVD en het CDA zijn ook huidige Schiedamse raadsleden verkiesbaar. Youri Volkman doet mee namens de VVD en staat op nummer 42; Yusuf Tuncer op nummer 32 van het CDA. Daarmee lijkt ook voor deze kandidaten de kans op een plek in de Tweede Kamer praktisch nihil. 

Dat geldt ook voor de twee Schiedammers die de meeste onbekende stadgenoten zijn die verkiesbaar zijn. Het gaat om Mark en Melissa Verspeek, partners van elkaar. Zij zijn kandidaat namens Samen voor Nederland, als nummer vijf en nummer achttien. In de voorspellingen voor de verkiezingsuitslag komt Samen voor Nederland niet voor als partij die een zetel gaat halen.

Van in ieder geval raadscommissielid Zülfikar Güler is bekend dat hij geprobeerd heeft bij zijn partij, D66, een plaats op de lijst te verwerven. Dat is hem niet gelukt.

In Schiedam kunnen we op in totaal 25 verschillende partijen stemmen, waarvan de laatste, de Partij voor de Sport, wel een hele markante is. De Politiek Partij voor Basisinkomen doet in zo'n beetje de helft van de  gemeenten in Nederland mee, maar niet in de kieskring Dordrecht, waar Schiedam deel van uitmaakt.