Categorieën

Service

Nepbankmedewerker van zestien moet brommen

Nepbankmedewerker van zestien moet brommen
Nieuws

Nepbankmedewerker van zestien moet brommen

  • Redactie
  • 12-06-2024
  • Nieuws
Nepbankmedewerker van zestien moet brommen


SCHIEDAM - Een jongeman van zestien jaar heeft zich schuldig gemaakt aan een serie oplichtingspraktijken en verdient daarvoor jeugddetentie. Dat stelt de rechtbank Den Haag.

De jongen maakte tussen september vorig jaar en januari dit jaar slachtoffers in onder meer Schiedam, Naaldwijk en Den Haag. 

Hij en zijn mededaders wisten slachtoffers te misleiden door zich voor te doen als bankmedewerkers van de banken ABN-Amro, ING, SNS en Rabobank. Door gebruik te maken van valse namen en andere ‘listige kunstgrepen’, wisten zij hun slachtoffers te overtuigen om hun bankpassen, pincodes, sieraden en contant geld af te staan.

De rechtbank achtte bewezen dat de jongere betrokken was bij het oplichten van zes slachtoffers. Die werden benaderd met verhalen over frauduleuze handelingen met hun bankrekeningen of een dreigende inbraak. Soms ging hun brutaliteit zo ver dat zij hun slachtoffers vroegen het programma Anydesk te installeren op hun computers, waarmee zij zonder meer toegang kregen tot deze apparaten en hun slag konden slaan

“De verdachte heeft zich samen met anderen in een periode van vijf maanden meerdere keren schuldiggemaakt aan oplichting door middel van een zogenoemde babbeltruc”, aldus de rechter. Daarbij deden zij zich voor als bankmedewerkers. “Vervolgens heeft de verdachte samen met anderen geld gestolen met de door de oplichting verkregen pinpassen met bijbehorende pincodes. De verdachte en zijn mededaders gingen daarbij zeer geraffineerd te werk.”

De slachtoffers werden eerst telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als een medewerker van de bank. De beller wist hun vertrouwen te winnen en hen met een listig verhaal ertoe te bewegen pincodes door te geven. Vervolgens stond de verdachte als koerier voor de deur om bankpassen en soms ook sieraden en geld in ontvangst te nemen. De verdachte gaf daarbij vaak een naam en een verificatiecode op die door de zogenaamde medewerker van de bank telefonisch aan de slachtoffers was doorgegeven, om zo ook weer extra vertrouwen te wekken. Daarop werd met de weggenomen bankpassen snel gepind.

De rechter vond het zeer kwalijk dat daarbij met name ouderen en kwetsbare mensen als slachtoffer werden gekozen. “De verdachte en zijn mededaders hebben deze slachtoffers op lafhartige wijze als een makkelijke prooi gezien, van wie zij zonder veel risico op geraffineerde wijze geld afhandig konden maken. De verdachte heeft zich daarbij niet bekommerd om de gevolgen voor de slachtoffers, maar heeft zijn eigen geldelijk gewin voorop gesteld.”

De rechtbank rekent het de verdachte bovendien aan dat hij de slachtoffers thuis heeft opgezocht. Door zijn handelen heeft de verdachte het gevoel van veiligheid en vertrouwen van de slachtoffers ernstig geschaad.”

De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 168 dagen jeugddetentie, waarvan 120 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De verdachte moet ook een taakstraf van zestig uur uitvoeren, waarin hij geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn daden. Daarnaast moet de verdachte schadevergoedingen betalen aan enkele benadeelde partijen.

De rechtbank kende ook een gedeeltelijke toewijzing van de vorderingen van de benadeelde partijen toe. Het totale bedrag dat de jongere en zijn mededaders buitmaakten, bedroeg € 6.752,80. Zes slachtoffers werd tussen de € 102,80 en € 3.550,- afhandig gemaakt.