Categorieën

Service

Nergens zo weinig nieuwe Corona-infecties als in Schiedam

Nergens zo weinig nieuwe Corona-infecties als in Schiedam
Gezond

Nergens zo weinig nieuwe Corona-infecties als in Schiedam

  • Redactie
  • 08-03-2022
  • Gezond
Nergens zo weinig nieuwe Corona-infecties als in Schiedam

Bron: RIVM


SCHIEDAM - Het aantal mensen dat een positieve Coronatest aflegt loopt hard op. Ook in Schiedam. Maar wel minder dan in - naar het schijnt - alle andere gemeenten van het land.

Vandaag worden er 167 positieve tests gemeld door het RIVM. Een week geleden waren dat er 75. In de afgelopen week lag het aantal vastgestelde infecties per dag op 125.

Het RIVM publiceert een kaartje met vastgestelde besmettingen in verhouding tot het aantal inwoners in de afgelopen twee weken. Zie hierboven. Schiedam kent 1719 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken en valt daarmee onder de steden die in het kaartje licht-oranje kleuren. Voor Vlaardingen is dat aantal 1776, voor Rotterdam 1941. Alledrie de steden behoren tot de gemeenten met de minste nieuwe infecties. Ook zo licht kleuren Almere, Edam-Volendam, Wassenaar, Alblasserdam, Capelle en Krimpen aan den IJssel en Ridderkerk, maar geen van deze gemeente heeft minder dan 1719 infecties per 100.000.

Het RIVM schrijft de stijging, die zich in het hele land voordoet, toe aan de versoepelingen van de maatregelen tegen Corona, en ook door het carnaval. Dit laatste komt duidelijk naar voren uit het feit dat met name in Noord-Brabant en Limburg het aantal vastgestelde infecties hoger was dan ooit. "In de overige regio’s steeg het aantal meldingen ook, maar minder sterk, en was het wekelijks aantal meldingen niet hoger dan tijdens de omikrongolf in januari en februari van dit jaar."

In heel Nederland steeg het aantal positieve tests afgelopen week naar 439.775 tegen 245.898 in de week ervoor. Dat betekent een stijging van 79 procent. Het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGD steeg naar 594.865 testen (plus 60 procent). Bij GGD’en in Noord-Brabant en Limburg is de wachttijd bij de GGD-teststraten opgelopen.

Het aantal meldingen stabiliseerde in de leeftijdsgroep nul tot en met twaalf jaar. In alle andere leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen, met een verdubbeling in de leeftijdsgroepen van 18 tot en met 24 jaar (+111%) en 25 tot en met 29 jaar (+99%). Opvallend is deze week ook de flinke stijging in het aantal positieve testen bij mensen van zestig jaar en ouder in vergelijking met een week eerder. Tijdens de omikrongolf in de eerste twee maanden van dit jaar bleef juist deze leeftijdsgroep stabiel laag in vergelijking met het grote aantal besmettingen onder jongere leeftijdsgroepen.

Afgelopen week stabiliseerde het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met Corona in het ziekenhuis en kwam zestien procent minder nieuwe patiënten op de Intensive Care dan in de week ervoor. "Een effect van een oplopend aantal besmettingen op het aantal ziekenhuisopnames wordt gemiddeld zo’n twee weken later zichtbaar", aldus het RIVM. "Omdat kwetsbaren en ouderen een grotere kans hebben op ziekenhuisopname na een Coronabesmetting is het voor hen sterk aan te raden zichzelf te beschermen tegen besmetting."