Categorieën

Service

Nieuw regionaal overleg voor noodopvang asielzoekers

Nieuw regionaal overleg voor noodopvang asielzoekers
Nieuws

Nieuw regionaal overleg voor noodopvang asielzoekers

  • Redactie
  • 19-11-2023
  • Nieuws
Nieuw regionaal overleg voor noodopvang asielzoekers


SCHIEDAM – Burgemeester en wethouders van Schiedam hebben eergisteren een convenant ondertekend voor de noodopvang van asielzoekers en huisvesting van vergunninghouders. Het gaat hier om een nieuw regionaal overleg op vrijwillige basis.

Het convenant betekent een betere samenwerking tussen de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Voorne aan Zee. Het provinciebestuur van Zuid-Holland nam hiertoe het initiatief.

Het nieuwe overleg krijgt de naam Regionale Regie Tafel (RRT), maar de regie heeft dus uitsluitend betrekking op de coördinatie van de noodopvang asiel en opvang van Oekraïeners. Die taak lag bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), maar dit regionale veiligheidsoverleg trekt zich tot en met 2025 terug uit het dossier. Want voor zolang geldt het net getekende convenant opvang vluchtelingen en huisvesting vergunninghouders Rotterdam-Rijnmond.

In de nabije toekomst komt de coördinatie bij de provincie Zuid-Holland te liggen. Dat wordt namelijk geregeld in de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne, die in voorbereiding is. Deze wetgeving is niet controversieel verklaard en kan dus gewoon in het parlement worden behandeld, ongeacht de demissionaire status van het kabinet-Rutte IV en de kamerverkiezingen van aanstaande woensdag.

De provincie zet ook in op een regionale afstemming van asielopvang en huisvesting van vergunninghouders. Daarmee speelt de provincie alvast in op een andere wet die in de maak is en betrekking heeft op de gemeentelijke taak om asielopvangvoorzieningen mogelijk te maken.

Ook hierbij kan de RRT een rol spelen. De vrijwillige samenwerking tussen de twaalf Rijnmondgemeenten en Goeree-Overflakkee is zo vormgegeven, dat ze niet in elkaars bevoegdheden kunnen treden.