Categorieën

Service

Nieuwe en oude Schiedammers bij De Stokerij

Nieuwe en oude Schiedammers bij De Stokerij
Uit

Nieuwe en oude Schiedammers bij De Stokerij

  • Redactie
  • 01-10-2018
  • Uit
Nieuwe en oude Schiedammers bij De Stokerij

Oh Ja Joh Hoezo Dan 1: "We kregen een directe inkijk in het leven van onze spelers en van de stad"; foto: De Stokerij


SCHIEDAM - 'Nieuwe' en 'oude' Schiedammers staan centraal in de nieuwe voorstelling van De Stokerij, later deze maand.

Die borduurt voort op 'Oh Ja Joh Hoezo Dan', vorig jaar gespeeld op locatie in het Hof van Spaland. De nieuwe 'stadsvoorstelling' heet dan ook 'Oh Ja Joh Hoezo Dan 2: Soul/Food'. Dit keer wordt het nieuwe onderkomen van De Stokerij het podium voor het stuk: de voormalige Gravin Aleidaschool.

Artistiek leider Anne Rats van De Stokerij: "Tijdens deel 1 van Oh Ja Joh... voelden we ons enorm geïnspireerd door de verhalen van onze spelers, die we letterlijk uit de Hof van Spaland plukten. We kregen een directe inkijk in het leven van onze spelers en van de stad." Dat wakkerde de trots op de stad en zijn geschiedenis aan bij het publiek. "Er ontstonden nagesprekken die we maar met moeite konden afbreken, zo graag wilde het publiek de eigen verhalen delen met onze spelers." Die ervaring vormt voor De Stokerij de basis voor het besluit de komende jaren een serie echte stadsvoorstellingen te gaan maken. Steeds onder de noemer 'Oh Ja Joh Hoezo Dan'.

Ieder deel van de serie heeft een eigen insteek. In 2017 was dat vooral de geschiedenis van en de trots op de stad. In deel 2 kiest De Stokerij er voor de nieuwkomers in Schiedam aan het woord te laten. "Naast Schiedamse iconen als Jan Leermakers en Han van der Horst spelen zes statushouders verhalen over thuiskomen, heimwee, jeugdherinneringen en dromen voor de toekomst", aldus Rats. Dit samen met haar en de andere spelers van De Stokerij.

Het publiek mag volgens Rats een 'hilarische, ontroerende, wervelende verzameling van verhalen' verwachten. "Een rollercoaster." De voorstellingen over geboorte, revolutie, het eerste baantje en geur van gras en nog veel meer worden gespeeld tussen 18 en 28 oktober.