Categorieën

Service

Om te beginnen 750 bomen erbij

Om te beginnen 750 bomen erbij
Wonen

Om te beginnen 750 bomen erbij

  • Han van der Horst
  • 21-04-2024
  • Wonen
Om te beginnen 750 bomen erbij

Wethouder Kahramanoglu plantte eerder bomen; foto: gemeente Schiedam


COLUMN - De Bomenridders van Schiedam doen altijd geweldige dingen. Nu zijn ze weer gekomen met een kaart van de stad met alle plekken waar nog bomen geplant kunnen worden. Bij elkaar zijn dat er een stuk of duizend. Wethouder Kahramanoglu was blij met de suggesties. Hij riep van zijn kant de Schiedammers op zelf ook plekken aan te geven waar er wel een boom bij kan.

Hier doet zich een prachtige kans voor verbanden te leggen met het jubileumjaar 2025. Dan is Schiedam 750 jaar stad. We zouden tussen nu en eind volgend jaar minstens 750 jubileumbomen moeten plaatsen, keurig gemerkt met een klein bordje erbij. 

Dat is niet met de haren erbij gesleept. Integendeel. Schiedam 750 is niet bedoeld om terug te kijken naar het verleden maar om de toekomst te vieren. Dan zijn meer bomen essentieel.

Je moet wel heel diep onder een steen leven als je de gevolgen van de klimaatverandering en de milieuvervuiling niet opmerkt. De mussen zijn vrijwel uit de stad verdwenen. Vroeger zat de voorruit van je auto vol uiteengespatte insecten. Die zijn er niet meer. De muggen vliegen massaal de slaapkamer binnen als je niet tijdig het venster sluit maar vlinders zijn tegenwoordig een zeldzaam verschijnsel. Je hoort ook nog maar nu en dan een merel zingen. En het wordt warmer. We hebben al jaren lang geen serieuze winter beleefd, maar in de zomer is het weken lang bloedheet en droog. 

Een stenen stad zonder groen zuigt de hitte op en wordt daardoor onleefbaar. Daarom zijn in het opwarmend Schiedam van de toekomst veel bomen met kruinen die verkoeling bieden, noodzakelijk. Anders wordt de boel onleefbaar. Je kunt er kort over praten en je kunt er lang over praten maar zo is het.

Daarom zijn die 750 bomen er bij een nieuw begin, ze markeren de volgende 750 jaar. Onze kinderen en kleinkinderen kunnen ze niet missen.

Plant ze. Zet ze neer. Eis met de hele straat of de hele wijk dat ze komen. Nu.