Categorieën

Service

Voor de klas en in de winkel: in Le Lou komt 't samen

Voor de klas en in de winkel: in Le Lou komt 't samen
Winkelen

Voor de klas en in de winkel: in Le Lou komt 't samen

  • Redactie
  • 07-12-2023
  • Winkelen
Voor de klas en in de winkel: in Le Lou komt 't samen

Loeka van Oeveren in haar nieuwe Le Lou; foto: Ted Konings


SCHIEDAM - Nieuw jong ondernemersbloed in Schiedam-Centrum. Loeka van Oeveren opende op 9 september haar zaak Le Lou op ‘de rol’ van het Hoogstraat. En het gaat eigenlijk buiten verwachting. Honderden mensen maakten ondertussen met haar en haar zaak kennis. Veel leuke reacties ook, van bekenden en onbekenden. 

Woonaccessoires verkoopt ze. In een betrekkelijk kleine, overzichtelijk, nog wat kale zaak in het voormalige ‘Verwaaijenpand’, dat zo lang leeg heeft gestaan. Afgelopen jaar is er hard aan gewerkt, en nu zijn er zes appartementen en twee winkels in gerealiseerd.

Loeka van Oeveren had ze alle twee kunnen huren, maar ze besloot dat één deel wel voldoende was, om mee te beginnen. Dus is de doorgang tussen de twee winkels dichtgezet - en kan een ondernemende collega-winkelier nog haar of zijn slag slaan.

Van Oeveren begon niet met niks: ze heeft al enkele jaren een onlinewinkel, in woonaccessoires. Met een klantenbestand dus, en dat is een lekker punt om te starten. “Al in de eerste week kwam er iemand uit Vlaardingen die zei: ‘nu kan ik het gewoon hier afhalen’.” Scheelt al gauw een euro of vijf aan bezorgkosten. Dat, en de nieuwsgierigheid van de gemiddelde Schiedammer, hebben de jonge onderneemster al aan menig prettige winkeldag geholpen. “Je zit hier ook goed met van drie kanten aanloop”, verwijst ze naar de Hoogstraat, de Korte Dam en de mensen die vanaf de Markt komen. 

De nieuwe middenstandster deed geen uitgebreid marktonderzoek naar de beste locatie voor haar eerste winkel. Als Schiedamse - ‘uit noord’ - keek ze vooral naar de stadscentra van Schiedam en Vlaardingen, en als een van de eerste opties viel op Funda haar oog op de winkel die ze nu ‘uitpacht’. Een huurcontract voor een jaar was snel afgesloten. “Dat geeft me tijd om te kijken of het gaat lopen.” Heel veel financiële prognoses of verplichtingen van de bank heeft ze daarbij niet. Het moet gewoon de moeite waard zijn, ‘dat ik hier me niet voor niets sta uit te sloven’.

De rust, zeker voor een ambitieuze 23-jarige, wordt ook verklaard door haar ‘echte werk’. Van Oeveren deed de afgelopen drie jaar de Pabo, ‘stond’ al op de Sint Jozefschool, en kon na haar afstuderen dit voorjaar direct aan de slag bij de school in west, met groep 4. Een minpuntje: de klassen en taken en dagen waren al zo verdeeld dat ze op vrijdag echt op school moet staan. Terwijl de vrijdag in Schiedam, vanwege de markt, nu juist zo’n fijne dag is om te winkelieren. Nou ja, volgend jaar nog maar eens kijken wat er mogelijk is, zo is haar redenatie. 

De drie dagen die Loeka van Oeveren voor de klas staat geven haar behalve een dankbare klas ook financiële rust. En misschien ook wel wat klandizie, zegt ze met een knipoog. Drie andere dagen van de week gaan nu in de zaak zitten. “Ik was eigenlijk altijd wel een dag in de week bezig met mijn webshop.” 

Dat werk gaat door, op rustige momenten in de winkel. Heerlijk vindt ze het, spulletjes inpakken, een beetje aantrekkelijk, en dan hup, mee met DHL of PTT Post (‘die is wat duurder, maar ik krijg er minder vaak spullen retour van die kapot zijn gegaan’). Ze legt zich toe op vazen, kussens, lampen, en servies ook. Binnenkort rijdt ze weer naar Doornik, aan de Belgisch-Franse grens, waar een belangrijke leverancier zit. Andere dingen koopt ze zelf bij groothandels op internet. Zulke grote partijen hoef je daar vandaag de dag echt niet af te nemen, gelukkig maar, want veel opslagruimte heeft ze niet in de zaak. En het appartement boven de zaak dat ze met haar vriend heeft betrokken, is mooi, maar ook niet zo groot. Dat werk en thuis zo dicht bij elkaar te vinden zijn, daar geeft ze niet om 

Le Lou heet de winkel. Zoek er niet te veel achter, zegt ze. “We zijn begonnen met mijn naam, Loeka, en zijn daarop uitgekomen”. Het moest een beetje gezellig klinken, en Frankrijk en Frans is momenteel behoorlijk hip, zo is haar ervaring. Industrial Style heet haar webshop, maar dat strookt niet zo met de sfeer die ze in haar zaak wil neerzetten.

Haar ambitie is met Le Lou aantrekkelijke en betaalbare accessoires aan te bieden. “Van 17 euro voor een vaasje, tot 125 euro voor die Delfts blauwe vaas, dat moet zo’n beetje het duurste artikel zijn hier.” Leuk voor wie zijn inrichting een nieuwe draai wil geven, of op zoek is naar een aardig cadeau. “Vooral spullen die ikzelf leuk vind. Ik moet er tenslotte vooral zelf naar kijken!” In rustige, aardse tinten. “De felle kleuren die je ziet zijn vooral ook voor de aankleding van de winkel, anders wordt het hier zo’n dooie boel.”

Nu is het op, naar de Kerst, toch het seizoen van de cadeautjes en het gezellig inrichten. Loeka van Oeveren kijkt er naar uit.