Categorieën

Service

Open brief aan Phons Ockerse en Ben Dubbeldam

Open brief aan Phons Ockerse en Ben Dubbeldam
Nieuws

Open brief aan Phons Ockerse en Ben Dubbeldam

  • Han van der Horst
  • 16-11-2015
  • Nieuws
Open brief aan Phons Ockerse en Ben Dubbeldam

COLUMN - Weledele heren,

Met zijn tweeën hebt U de winkelstand in de binnenstad, op de Mgr. Nolenslaan en in de Groenelaan onder Uw hoede. Het is Uw taak daarin meer leven te brengen. Ik heb een idee om Schiedam als winkelstad gratis in de publiciteit te brengen en niet zo'n klein beetje ook. Of liever gezegd, ik heb ergens een mooi voorbeeld ter navolging gevonden, want U weet, goed gekopieerd is altijd beter dan slecht verzonnen.

Winkeliers zuchten onder tal van belastingen. Gemeente, waterschap en rijk wedijveren met elkaar in het afromen van hun verdiensten. Waren zij een multinationaal bedrijf met vestigingen over heel de wereld, dan lagen de zaken anders. Dan moesten zij niet hun opwachting maken bij een strenge inspecteur, die steeds weer nieuw bewijsmateriaal zou eisen, maar kregen zij een klantvriendelijk heerschap dan wel powerdame op bezoek die uit zou leggen hoe prachtig de fiscale faciliteiten zouden zijn als zij al dan niet voor de vorm hun hoofdkantoor maar in Nederland zouden vestigen en met welke sluipwegen de overheid glimlachend akkoord zou gaan.

U zegt nu: ja, dat is ongelijkheid! Het is oneerlijk. Het is zelfs concurrentievervalsing als het om internationale winkelketens gaat, maar er valt niets aan te doen. Je hebt allemaal gezegdes over duivels en hopen en over Jupiter die wel mag wat een koe verboden is, hetgeen in het Nederlands niet maar in het Latijn wel rijmt: quod licet Iovis non licet Bovis.

Inderdaad. Toch is er geen reden om bij de pakken neer te zitten. Dat is bewezen door de winkeliers van Crickhowell, een prachtig plaatsje https://www.google.nl/search?q=Crickhowell&biw in Wales. Zij pikken het niet langer dat zij het volle pond moeten betalen terwijl allerlei multinationals vrijuit gaan, want ook het Verenigd Koninkrijk probeert internationale bedrijven te lokken met speciale fiscale privileges. Ook daar wordt door de vingers gekeken als er ingenieuze wegsluismethodes worden gebruikt om de poen naar bestemmingen als Eiland Man, de Antillen of de Kaaiman Eilanden te krijgen. Als die multinationals belasting kunnen ontwijken, zo stelt de middenstand van het geweldige Crickhowell, dan kunnen wij het ook. Zij hebben daarom, zo meldt de Volkskrant, een belastingontwijkplan http://www.volkskrant.nl/buitenland/heel-dorp-in-wales-gaat-offshore-uit-protest-tegen-multinationals~a4183991/ opgesteld dat ongeveer op dezelfde manier werkt als de fiscale constructies der superbedrijven. Zij eisen nu gelijke behandeling en dezelfde voordelen.

Ik stel nu voor dat de Schiedamse middenstanders deze prachtige actie kopiëren. Het Schiedamse bedrijfsleven moet de handen ineenslaan om de fiscale discriminatie aan te pakken. Als Starbucks haast niks hoeft te betalen, dan Lisa's Kitchen op de Nolenslaan ook niet! Wie over de Tuinlaan loop of over de Nieuwe Haven ziet daar verscheidene sierlijke bordjes die de indruk wekken dat achter de betreffende gevels een hoop fiscale kennis schuilt. Met Schiedamse know-how en enthousiasme kunnen ook wij Dijsselbloem benauwde uurtjes bezorgen. En reken maar dat zo'n actie een hoop publiciteit met zich meebrengt, veel camera's zal brengen in onze winkelstraten.

Wie niet waagt, die niet wint. Schiedam vooruit! Schiedam omhoog!

Uw dw. Dienaar

Han van der Horst