Categorieën

Service

Opening expositie 'Levend landschap' in museum door Geert Mak

Opening expositie 'Levend landschap' in museum door Geert Mak
Uit

Opening expositie 'Levend landschap' in museum door Geert Mak

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 09-07-2022
  • Uit
Opening expositie 'Levend landschap' in museum door Geert Mak

Geert Mak voor 'Panorama van Rotterdam' en (kleine foto op de voorpagina) tijdens zijn openingsspeech op het plein voor het museum (foto's door Rob van der Stel)

SCHIEDAM - Vanmiddag vond op een zonovergoten plein voor het Stedelijk Museum Schiedam de opening plaats van de tentoonstelling ‘Levend Landschap, zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta'. De genodigden werden ontvangen met een glaasje mousserende wijn dan wel non-alcoholische bubbels. Al snel liep het plein gezellig vol.

Catrien Schreuder, hoofd collecties en tentoonstellingen bij het museum, verwelkomde namens het museum alle aanwezigen en gaf een inzicht in de tentoonstelling. Verder benoemde zij alle medewerkers en sponsors die deze tentoonstelling, waar is te zien hoe kunstenaars het veranderende landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta in beeld hebben gebracht, tot stand hebben doen komen. Hierna gaf zij het woord aan Geert Mak, bekend schrijver en journalist. Hij is geboren in Vlaardingen. In zijn bekende boek 'De eeuw van mijn vader' schrijft hij onder meer over Schiedam.

Geert, wiens vader in 1899 is geboren in Schiedam, vertelde over zijn herinneringen aan de stad en vertelde mooie anekdotes. Zijn vader werd geboren in het jaar dat koningin Wilhelmina als regerend vorstin samen met haar moeder koningin Emma Rotterdam bezocht.

In zijn herinneringen verwees hij naar de bootreis van zijn vader met oom Jacob naar Zaandam. De sfeer van destijds, de mooie akkers maar vooral ook de stilte en rust. Het tijdsbegrip was toen heel anders dan vandaag de dag. Water, een onderwerp in de tentoonstelling, deed hem denken aan het Hoofd in Schiedam en de huizen die destijds dienden als vloeddijk met planken voor de huizen. Hij noemde de oproepen om met klei de gaten te dichten.

De aarde, een ander onderwerp, veranderde in Zuid Holland. Waar eens kleurrijke landschappen te zien waren met vlas, spelt en graan, werd de natuur getemd en gecultiveerd. Paard-en-wagen verdween en zo ook de polders rond Schiedam.

Op het laatst had hij een kritische noot. Zijn oom waarschuwde destijds al voor de baggerslip waarmee de polders werden drooggelegd en het landschap ‘verbeterd’ werd. Een goedkope manier van de buurgemeente Rotterdam om van het slib af te komen. Jaren later bleek de waarschuwing niet voor niets en bleek er heel wat gif te zitten in de opgespoten gebieden.

Als dank voor zijn woorden ontving Geert Mak het eerste exemplaar van de expositiecatalogus over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, waarna de aanwezigen de tentoonstelling, die tot en met 6 november 2022 te bezoeken is, bekeken.

Lees ook: Vast een voorproefje van expositie 'Levend landschap'