Categorie├źn

Service

Opleidingsschip van Zeekadetten drooggezet

Opleidingsschip van Zeekadetten drooggezet
Nieuws

Opleidingsschip van Zeekadetten drooggezet

  • Redactie
  • 23-05-2023
  • Nieuws
Opleidingsschip van Zeekadetten drooggezet

De kadetten hebben zondag zelf hun schip vanuit Schiedam naar Hellevoetsluis gevaren; foto: Zeekadetkorps Schiedam


SCHIEDAM - Het opleidingsschip Delfshaven van het Zeekadetkorps Schiedam is gisteren drooggezet in het Historisch Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis.

Het ligt er voor de Opleiding Scheeps- & Jachtbouw van STC-Group. De leerlingen hebben onder begeleiding van de leraren een dok-plan gemaakt, en hebben het schip zelf in-gedokt, voeren gedurende de week diverse opdrachten en werkzaamheden uit. Naast het schip, staat ook de klassieke jol van de Delfshaven in het dok. Omdat de leerlingen onderhoudswerkzaamheden op het sloependek uitvoeren, moest de jol van dek af. Besloten werd om enkele studenten een tweede dok-plan te laten maken, zodat de jol ook mee droog gaat. Het Zeekadetkorps voort zelf het onderhoud aan de jol uit. De slechte plekken aanpakken schuren en verven. Zo zal de jol straks beter zichtbaar zijn op de waterwegen, en zullen alle schroefas- bouten worden nagelopen. Deze jol werd vroeger gebuikt om bemanningsleden van het lichtschip af te zetten of op te haken en ter assistentie bij het onderhoud en het lichten van de boeien op de Noordzee. Ook voeren de Zeekadetten onderhoud uit aan de opbouw van het schip. Deze zal in een verse laag verf worden gezet.

De kadetten hebben zondag zelf hun schip vanuit Schiedam naar Hellevoetsluis gevaren. Ze dededn dat onder begeleiding van instructeurs en een kapitein. Ze stonden zelf achter het roer van het veertig meter lange schip, assisteerden bij het aan- en afmeren in de havens en voerden alle andere werkzaamheden aan boord uit.

De Delfshaven ligt nog tot donderdag in het droogdok en is dan ook te bezichtigen. Vrijdag gaan de dolkdeuren weer open en zal er een proefvaart gemaakt worden over het Haringvliet. Zaterdags vaart het schip weer richting Schiedam.