Categorieën

Service

Overslag Rotterdamse haven daalt verder in derde kwartaal

Overslag Rotterdamse haven daalt verder in derde kwartaal
Nieuws

Overslag Rotterdamse haven daalt verder in derde kwartaal

  • Redactie
  • 02-11-2023
  • Nieuws
Overslag Rotterdamse haven daalt verder in derde kwartaal


SCHIEDAM - De goederenoverslag in de Rotterdamse haven loopt terug. In de eerste negen maanden van dit jaar werd 329,9 miljoen ton goederen overgeslagen, zo’n zes procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Daarmee wordt duidelijk dat de teruggang nog niet in intensiteit is verminderd: in de eerste zes maanden van het jaar kwam de afname uit op 5,5 procent.

Volgens ceo a.i. Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam (HbR) is de overslagdaling wel in lijn met de prognoses: “De economie heeft de weg naar boven nog niet gevonden en dit blijft wegen op de overslagcijfers.”

De containeroverslag lijkt zich wel iets te herstellen van de forse terugval sinds vorig jaar. Na negen maanden ligt die nog 8,1 procent in tonnen en 7,2 procent in teu’s (aantallen containers, red.) achter bij vorig jaar, maar in de eerste helft was dat nog respectievelijk negen en acht procent. In totaal werd tot begin deze maand 106,8 miljoen ton lading in nagenoeg elf miljoen teu overgeslagen. Ook het roll-on/roll-off verkeer, zoals dat op de DFDS-terminal in Vlaardingen, liep terug, met 3,8 procent. 

De overslag van droog massagoed liep fors terug: min 11,9 procent, vooral vanwege de afname van de steenkooloverslag met 16,8 procent. De overslag van ijzererts en schroot steeg daarentegen met 6,8 procent. Ook de overslag van agribulk steeg, met 4,6 procent, vooral omdat er meer soja uit Zuid-Amerika werd aangevoerd. De overslag van minerale olieproducten liep met 3,1 procent terug, die van ruwe olie met 1,9 procent. De LNG-overslag steeg met 0,4 procent. 

Volgens Siemons gaat HbR zoals gepland door met ‘investeren in een vitale en klimaatneutrale haven’. Hij wijst daarbij op Porthos, het CO2-transport- en opslagsysteem, waarover vorige week de definitieve investeringsbeslissing ter waarde van 1,3 miljard euro is genomen. “Dankzij Porthos wordt straks 2,5 miljoen ton CO2 per jaar afgevangen en opgeslagen.”