Categorieën

Service

Padden zijn nu al op pad

Padden zijn nu al op pad
Nieuws

Padden zijn nu al op pad

  • Redactie
  • 08-02-2024
  • Nieuws
Padden zijn nu al op pad

Foto: Natuurlijk Delfland


SCHIEDAM - Ze zijn er extreem vroeg bij dit jaar: de padden in Midden-Delfland. Dinsdag bleek dat de dieren na hun winterslaap zijn wakkergeschoten en denken aan de toekomst. Ze gaan op pad naar de sloot om zich daar voort te planten. 

Dinsdag was het 6 februari, en de afgelopen jaren waren de dieren er nooit zo vroeg bij. Eind februari, meestal maart en een enkele keer pas in april, worden de eerste padden die onderweg zijn opgemerkt. Dat gebeurde bij de Delftse Hout. De zachte winter is volgens de kenners de reden van hun vroege tocht.

Dierenliefhebbers en vrijwilligers zetten zich in om de trek in goede banen te leiden. Dat gebeurt in het gebied Midden-Delfland door zo'n driehonderd mensen. Op 23 plekken in het gebied wordt actief 'overgezet': dat betekent dat de padden de weg over worden geholpen, hetzij door het verkeer te stoppen, hetzij door ze op te pakken en aan de andere kant van de weg neer te zetten. Dat gebeurt met name tegen de avondschemering. In Schiedam gebeurt dat op de Harreweg en het Spalandpad.

Padden zijn beschermde dieren. Ze hebben de afgelopen winter in de grond, onder losse stenen of in composthopen gezeten. Tijdens de paddentrek komen de dieren boven de 6º C te voorschijn, zeker als het regent. 

Vrijwilligers zijn zeker nog welkom.