Categorie├źn

Service

Peloton door Schiedam?

Peloton door Schiedam?
Sport

Peloton door Schiedam?

  • Redactie
  • 07-05-2021
  • Sport
Peloton door Schiedam?

Geplande route van de eerste etappe van de Tour 2024, of 2025; beeld: gemeente Rotterdam


SCHIEDAM – Het is niet veel meer dan een flits. Plus een kakafonie aan geluid. Een explosie van de felle kleuren van de shirts, het zuigende geluid van de tubes, de claxons en het gejuich, het gedrang van de coureurs: de passage van een groot peloton. Een adembenemend spektakel.

De kans bestaat dat zo’n peloton over drie of vier jaar door Schiedam raast. Het belangrijkste peloton nog wel: dat van de Tour de France. En die kans is, als het aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van grote buur Rotterdam ligt, niet zo klein.

Aboutaleb overhandigde gisteren een zogenaamd bidbook met de Rotterdamse plannen, samen met zijn Haagse collega Jan van Zanen, aan Tourdirecteur Christian Prudhomme. De Maasstad heeft zich bij de Tourorganisatie gemeld als startplaats, gastheer van het Grand Départ. In 2024 of 2025 moeten de matadoren van het wielrennen hun eerste kilometers op weg naar Parijs rijden in Rotterdam. Het is aan de Tourorganisatie het vertrek in een van beide jaren aan Rotterdam toe te wijzen. Of niet.

De Rotterdamse plannenmakers dromen van een start met een proloog, zoals het hoort, door Rotterdam-Centrum en een klein stukje zuid en Noordereiland. En dan de dag erop: de eerste keer dat Prudhomme de wielrenners wegvlagt voor een etappe, vanuit Rotterdam op weg naar Den Haag. In die rit cirkelen zij onder meer door Brielle, Krimpen, Zoetermeer, en ook Schiedam. Als het aan de Rotterdamse (en Haagse) plannenmakers ligt.

De dag erop opnieuw vertrek vanuit Rotterdam, dan voor een rit naar Limburg en een adieu aan het peloton op weg naar Frankrijk. Nog niet eerder werden drie volledige etappes van de Tour de France in Nederland verreden. Wel verzorgde Rotterdam al eerder een Grand Départ, in 2010. Schiedam deed de Tour toen niet aan. Duizenden en duizenden mensen zagen de Zwitser Fabian Cancellara de proloog winnen, maar er was zo veel meer te zien die dag, met de ploegen die hun grote bussen hadden geparkeerd rond het Zuidplein; de renners deden voor de ogen van de fans hun warming-up.

Een paar maanden eerder deed het peloton van de Ronde van Italië, de Giro, Schiedam wel aan. Schiedammers konden de gekte en schoonheid van het peloton vanaf hun eigen stoep aanschouwen, in een etappe van Amsterdam naar Middelburg.

In 2015 startte de Tour de France in Utrecht. De renners deden op weg naar het zuiden toen ook Rotterdam aan. Het was de zesde en laatste keer (na Amsterdam in 1954, Scheveningen in ‘73, Leiden in ‘78 en Den Bosch in 1996) dat de Tour in Nederland begon.

Rotterdam is van plan bijna vijftien 15 miljoen euro uit te trekken voor realisatie van de Tourplannen. De gemeenteraad stemde daar eind vorige maand mee in, vooral omdat de Tourstart een enorme promotie voor de stad is.