Categorieën

Service

Piet Paaltjens in radioprogramma

Piet Paaltjens in radioprogramma
Uit

Piet Paaltjens in radioprogramma

  • Redactie
  • 18-02-2023
  • Uit
Piet Paaltjens in radioprogramma

Scène uit Grauwe Hemel, de locatievoorstelling rond Piet Paaltjens in Foudgum, mei 2022; foto: Siem Akkerman


LEEUWARDEN – Tip voor de liefhebbers van Piet Paaltjens: morgen staat de 'Schiedamse' dichter centraal in het reizende NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke (BNNVARA).

Dat programma zendt dan uit vanuit Leeuwarden, om het er onder meer te hebben over leven en werk van dominee François HaverSchmidt, die in de negentiende eeuw onder pseudoniem Piet Paaltjens beroemd werd als dichter. Aanleiding is het project Grauwe Hemel, over de Friese wortels van Nederlands grootste romantische, zwartkomische dichter en diens tijd in zijn eerste preekplaats Foudgum. Eind 2021 verscheen het boek Onder Frieslands grauwe hemel (uitgeverij Wijdemeer) en in mei 2022 was er een uitverkochte reeks locatievoorstellingen in en rond de kerk van datzelfde Foudgum, vlakbij Dokkum. 

Johannes Keekstra, projectleider en bedenker van Grauwe Hemel, vertelt in de uitzending van zondag aan gastheren Erik Dijkstra en Frank Evenblij uitgebreid over de vermaarde predikant-poëet, wiens wieg in februari 1835 in Leeuwarden stond. Het programma is live op de radio te horen van 20.00 tot 22.00 uur en daarna beschikbaar als podcast. HaverSchmidt werd in 1864 in Schiedam 'beroepen' tot dominee en leefde hier de laatste dertig jaar van zijn leven. Hij woonde op Lange Haven 134.