Categorieën

Service

Pinter centraal op eenakterfestival

Pinter centraal op eenakterfestival
Uit

Pinter centraal op eenakterfestival

  • Redactie
  • 21-03-2019
  • Uit
Pinter centraal op eenakterfestival

Harold Pinter


SCHIEDAM - Het eenakterfestival vorig jaar, bij gelegenheid van vijftig jaar Apollo Toneel, smaakte deelnemers, publiek en organisatoren dusdanig naar meer, dat er een vervolg komt. Al heel snel: op 30 maart al.

De organisatie ligt in handen van Utile Dulci, samen met Apollo Toneel en theatergroep Knap. Plaats van handeling is het Wennekerpand. Het festival staat dit keer in het teken van Harold Pinter. Ieder toneelgezelschap speelt een of meer eenakters van deze Britse schrijver. “Er bestaat geen onderscheid tussen wat echt en onecht is, noch tussen wat waar en vals is", zijn gevleugelde woorden van Pinter. "Iets is niet noodzakelijk waar of vals, het kan ook beide zijn.”

De drie gezelschappen brengen in totaal vier eenakters op de planken. Apollo Toneel speelt De minnaar (1962), over hoe Sara en Richard proberen hun ingedutte huwelijk al tien jaar lang van nieuw elan te voorzien. Minnaar en minnares moet die nieuwe schwung geven. Maar of dit alternatief voor allebei uiteindelijk bevredigend of het middel erger is dan de kwaal, dat spelen Linda Poels en Tom Trienen van Apollo, onde regie van Arianne Meijboom.

Utile Dulci brengt uit eigen gelederen twee stukken. Ellie Hoogendijk, Robert Nolet en Caroline Romeijn brengen 'Een soort Alaska (1982)'. Deborah is een vrouw van middelbare leeftijd. Zij ontwaakt, een man kijkt toe. Wie is hij? Dan komt haar zus binnen. Verandert er iets? Guido Jonckers voert de regie.

Opnieuw in de regie van Guido Jonckers en met Caroline Romeijn en Hans Hoogerwerf spelen namens Utile Dulci het stuk Victoria Station (1982). Het is een radio-dialoog tussen een coördinator van een taxicentrale en een taxichauffeur die geparkeerd staat naast 'een park'. De centrale probeert de chauffeur te bewegen een cliënt van Victoria Station af te halen, maar de chauffeur weigert zich te verplaatsen. Hij concentreert zich op zijn huidige passagier.

Theatergroep Knap laat het publiek in het Wennekerpand 'De dienstlift (1957)' zien. Twee huurmoordenaars wachten op een volgende klus in de keuken van een restaurant. Dan komt de eerste bestelling binnen… Irene Romein en Yvonne Bastiaanse vertolken het stuk, in regie van Bernard Boode.

Kaarten voor het eenakterfestival zijn te reserveren via I: www.ud1911.nl.