Categorieën

Service

Politie meldt zedenmisdrijven om contact met andere betrokkenen

Politie meldt zedenmisdrijven om contact met andere betrokkenen
Nieuws

Politie meldt zedenmisdrijven om contact met andere betrokkenen

  • Redactie
  • 16-04-2019
  • Nieuws
Politie meldt zedenmisdrijven om contact met andere betrokkenen

SCHIEDAM - De politie heeft de zaak van de verkrachtingen in Schiedam-Oost en Rotterdam-West vandaag bewust naar buiten gebracht. De zedenpolitie koos voor deze 'best wel onorthodoxe werkwijze' om zicht te krijgen op mogelijke andere betrokkenen, zowel slachtoffers als daders.

Tot dusver hebben twee meisjes aangifte gedaan en zijn vandaag drie jongens gearresteerd.

Ondertussen wordt meer duidelijk over de toedracht van de verkrachtingen. In eerdere berichtgeving, op basis van een bericht van het NOS Journaal, was sprake van een 'serie groepsverkrachtingen'. Een woordvoerster stelt dat de politie deze term niet heeft gebezigd. De politie spreekt van 'groepsverkrachtingen'. Van twee meisjes staat vast dat zij hier slachtoffer zijn geworden van seks tegen hun zin. Zij hebben dit meerdere keren moeten ondergaan, aldus de politiewoordvoerster.

De verkrachtingen deden zich de afgelopen maanden voor. Het onderzoek was vandaag zo ver gevorderd dat voldoende bewijs was verzameld om de drie jongens, een Schiedammer van veertien jaar en twee Rotterdammers van zeventien, aan te houden.

Het gaat daarbij niet om de drie jongens die in november 2016 een vrouw verkrachtten en beroofden en daarvoor in 2017 jeugddententie kregen opgelegd. De jongens waren ten tijde van hun daad vijftien en zestien jaar oud. Volgens de woordvoerster is geen van hen onder de vandaag aangehouden jongeren. Of er verbanden zijn tussen de twee drietallen kan zij niet zeggen. "We gaan bij een arrestatie niet kijken wie er in je vriendenkring zit als dit niet functioneel is." Voor zo ver de kennis van de woordvoerster reikt zijn er onder de drie van de Bokelweg die hun straf hebben uitgezeten, en die daar nog mee bezig zijn.

De politie kan niet met zekerheid zeggen dat er meer jonge mensen betrokken zijn bij de zedenzaak. "Maar er zijn signalen die er op duiden dat er mogelijk meer meisjes en ook jongens bij betrokken zijn." Dit zijn met name verhalen die de ronde doen en waarin sprake is van meer slachtoffers en meer daders. Normaal is de politie volgens de woordvoerster zeer terughoudend bij het bekendmaken van informatie rond zedenzaken, maar in dit geval is bewust gekozen van publiciteit, juist om andere jongeren te informeren. En ook om te doen inzien dat het niet 'normaal' is om tegen je zin seks te hebben.

"We weten niet of het gaat om een straatcultuur, maar de zedenrechercheurs merken dat niet alle jonge meisjes het als verkrachting zien als zij seks hebben die tegen hun zin is. Die niet weten hoe erg dat is. Ik denk niet dat we er als politie voor zijn om uit te maken wanneer seks normaal is of niet, maar ik hoop dat we met deze publiciteit, hoe vervelend ook voor de meisjes die het betreft, mensen wakker schudden. Dat vanavond aan verschillende keukentafels wordt gesproken en aan jonge mensen wordt gevraagd: wat vind jij er van, wat zou jij doen? Of: is zoiets jou overkomen?" In die zin kan er van de gebeurtenissen een preventieve werking uitgaan en het kan zijn dat zich alsnog slachtoffers melden. Of daders.

De twee slachtoffers die aangifte hebben gedaan zitten beiden op het Lentiz Life College. De drie daders niet.

Een woordvoerster van de school aan de Parallelweg stelt dat bij de schoolleiding overvallen is door de arrestaties, ook al was bekend dat er een politie-onderzoek liep. "We zijn geschrokken en we leven mee met deze meisjes." De school werkt aan een plan om te communiceren over het gebeurde, met leerlingen en met ouders. "We zijn als Life College juist sterk bezig met sociale veiligheid en weerbaarheid." Ook seksuele voorlichting hoort daarbij.