Categorie├źn

Service

Politie waarschuwt voor oplichters: pin niet voor passanten

Politie waarschuwt voor oplichters: pin niet voor passanten
112

Politie waarschuwt voor oplichters: pin niet voor passanten

  • Redactie
  • 12-07-2019
  • 112
Politie waarschuwt voor oplichters: pin niet voor passanten
SCHIEDAM - De politie in Schiedam ziet een toename in het aantal aangiftes die te maken hebben met het oplichten door middel van pinnen. Dat gebeurt vooral in de omgeving van het station en richting het centrum. 

Een voorbijganger vraagt of je hem of haar kan helpen. Pinnen lukt de persoon niet en dat is vervelend want er is wat geld nodig bijvoorbeeld om te parkeren. Hij of zij maakt geld naar je over en jij pint voor de persoon. Daarna wordt jouw rekening geplunderd. Hieronder lees je de waarschuwing door de politie.

"Onderweg naar werk, of na een gezellig dagje weg, misschien naar een vriend of vriendin word je aangesproken. Je hoort van de persoon die je aanspreekt dat er een probleem is met contant geld en met pinnen. Hij wil zijn auto parkeren maar betalen lukt niet. Omdat je sociaal en welwillend bent, kom je de man tegemoet. Hij stelt namelijk voor dat hij het bedrag direct naar je rekening over maakt en dat jij, na controle, dan het bedrag pint. Om zeker te zijn van het juiste rekeningnummer wordt een QR code gebruikt, of een tikkie. Je mag zelf kiezen. Na wat omslachtig regelen, lukt het dan toch. Iedereen blij. Jij hebt je goede daad weer verricht en de man is geholpen. Toch?

Na een aantal uur blijkt dat je rekening is geplunderd. Die tikkie of QR code bleek een oplichtingstruc. Op deze manier kon de man bij je inloggegevens van mobiel bankieren. Na contact met de bank, blijkt dat (in sommige gevallen) je mee hebt gewerkt aan frauduleuze transacties. Zij geven aan dat zij je rekeningnummer en alle andere diensten gaan opzeggen. Je kunt niet meer bij je bank terecht. Heeft dit consequenties voor je hypotheek?

Met dit bericht willen we u waarschuwen voor oplichters. We zien een plotseling stijgende lijn in de aangiftes, en weten zeker dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. 
Met name rond het NS-station en richting het centrum, zijn oplichters actief. We waarderen de geboden hulp, maar blijf nadenken en bij een onderbuikgevoel > NIET DOEN!

*Er wordt gesproken over een man, maar dit kan uiteraard ook een vrouw zijn* "