Categorieën

Service

Politiecijfers: veel ernstige verkeersongevallen in april

Politiecijfers: veel ernstige verkeersongevallen in april
Nieuws

Politiecijfers: veel ernstige verkeersongevallen in april

  • Redactie
  • 24-05-2022
  • Nieuws
Politiecijfers: veel ernstige verkeersongevallen in april

SCHIEDAM - De politie registreerde 383 misdrijven in Schiedam in april. Dat aantal ligt iets boven het maandgemiddelde in 2021 en iets onder het aantal in maart van dit jaar.

Het grootste aantal misdrijven (op basis van aangiftes of ambtshalve door politiemensen vastgelegd) kwam in april voor rekening van de verkeersongevallen. Waar sprake is van slachtoffers die gewond raken of erger, of wordt doorgereden, maakt de politie proces-verbaal op. Dat gebeurde in Schiedam vorige maand 52 keer. Het maandgemiddelde in 2021 was 43 misdrijven in het verkeer.

Een belangrijke categorie misdrijven zijn de zogenaamde ‘horizontale fraudes’. Dat kan gaan om identiteitsfraude, verzekeringsfraude, fraude met nagemaakte goederen, faillissementsfraude, fraude met kilometertellers en nog veel meer. De politie registreerde 41 van dergelijke fraudes in Schiedam, ongeveer zes gevallen minder dan gemiddeld per maand vorig jaar.

35 keer werd er in april gestolen vanaf of vanuit motorvoertuigen. Dat was zo’n vijf gevallen meer dan gemiddeld in 2021.

34 keer werd er afgelopen maand diefstal van een fiets of snor-/bromfiets door de Schiedamse politie vastgelegd. Dat was weer zo’n vijf gevallen minder dan gemiddeld vorig jaar.

De ‘overige vermogensdelicten’ vormen de volgende grootste categorie misdrijven. 31 keer werd er vorige maand diefstal uit gebouwen anders dan een woning, heling en verduistering vastgelegd. Er werden vier woninginbraken geregistreerd en acht keer haalde een dief iets weg uit schuur of garage.

Rijden onder invloed kwam in april 29 keer voor in de stad, tegen gemiddeld zo’n zeventien keer per maand in 2021.

Mishandeling kwam in de stad vorige maand 25 keer voor in de registers van de politie, tegen gemiddeld eerder 21, 22 keer.

Er werden tenslotte minder vernielingen vastgelegd: 22 stuks, tegen maandelijks vorig jaar toch wel ruim 27 gevallen.

Andere misdrijven kwamen veel minder vaak voor, in ieder geval minder dan twintig keer in april Opmerkelijk daar onder: twee gevallen van ‘moord of doodslag’. Die misdrijven werden in heel 2021 36 keer door de politie geconstateerd; in de eerste drie maanden van dit jaar was - gelukkig - nog maar één zo’n zaak geregistreerd.

Ook opmerkelijk: vijf gevallen van drugshandel en vier van wapenhandel, ook al zijn dat ongeveer de gemiddelde aantallen die in Schiedam maandelijks worden geconstateerd door de politie.