Categorie├źn

Service

Prijs woning daalt in Schiedam minder dan landelijk

Prijs woning daalt in Schiedam minder dan landelijk
Wonen

Prijs woning daalt in Schiedam minder dan landelijk

  • Redactie
  • 07-10-2022
  • Wonen
Prijs woning daalt in Schiedam minder dan landelijk

Foto: archief


SCHIEDAM - De huizenprijzen dalen in Schiedam niet zo hard als landelijk. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De makelaarsvereniging maakte gisteren bekend dat de gemiddelde (ver)koopprijs van Nederlandse woningen in de drie zomermaanden 5,8 procent lager lag dan in de drie lentemaanden. Daarbij werd gesteld dat dit de grootste kwartaal-op-kwartaal-daling is die de NVM ooit heeft gemeten. 

In Schiedam was de daling flink kleiner, te weten 1,8 procent. Schiedamse woningen gingen in de afgelopen drie maanden voor gemiddeld 340.000 euro over in andere handen (was 351.000 euro). In Nederland lag dat gemiddelde op 425.000 euro (tegen 450.000 drie maanden eerder).

Op jaarbasis stegen de prijzen in de zomer nog door. De huizenprijzen in Schiedam lagen tussen juli en september 7,9 procent hoger dan in dezelfde maanden in 2021. In heel Nederland lag die prijsstijging lager, namelijk op twee procent. “Dit is aanmerkelijk minder dan de afgelopen jaren toen de prijs met zo’n twintig procent op jaarbasis steeg”, aldus de NVM.

“De extreem verhitte markt van de afgelopen anderhalf jaar heeft een keerpunt bereikt, zo wijzen de cijfers uit”, stelt Lana Gerssen, waarnemend NVM-voorzitter, vakgroepvoorzitter Wonen en makelaar. “Toch zijn we nog ver verwijderd van een normale markt. Daarvoor is het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen, nog zeker niet toereikend.” De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen volgens haar wel 'de gekte uit de markt'. 

Gerssen ziet ‘grote regionale verschillen’. In verschillende regio's is de prijsdaling ten opzichte van voorgaand kwartaal nog een stuk groter dan het landelijke gemiddelde van 5,8 procent. Zo dalen in de regio's IJmond, Haarlem en Groot-Amsterdam de prijzen met zo'n 8 à 9 procent. In Schiedam dus een veel bescheidener daling.

En voor het goede begrip: ondanks de dalingen werd in de afgelopen maanden nog steeds 64 procent van alle verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van woningen lag daarbij drie procent boven de vraagprijs, aldus de NVM.

Een ander opvallend gegeven in de NVM-cijfers is de teruggang in het aantal verkochte woningen. In Schiedam kwam dat uit op twintig procent, als je het derde kwartaal vergelijk met het tweede. Ten opzichte van het derde kwartaal 2021 is de teruggang in Schiedam 28 procent. In heel Nederland waren die cijfers respectievelijk tien procent en nul. Er gingen in de zomer 124 bestaande Schiedamse huizen over in andere handen, tegen 156 in de lente en 173 in de zomer van 2021. Daarbij dient aangemerkt te worden dat het gaat om woningen verkocht via NVM-makelaars - zoals ook alle andere cijfers slaan op gegevens van de makelaars van deze vereniging.

Behalve tussen de regio’s zijn er ook grote verschillen tussen de diverse woningtypen. De prijs van appartementen daalde van kwartaal op kwartaal in Schiedam net zo als die van alle woningen gemiddeld. Tussenwoningen veranderden praktisch niet in prijs (min 0,3 procent). Hoekwoningen werden 3,3 procent goedkoper, 2-onder-1-kapper daalden acht procent in prijs.

De gemiddelde tijd dat een woning in Schiedam te koop stond liep met drie dagen op, van 26 naar 29 dagen. In Nederland was dat in het voorjaar 23 dagen en liep dat in de zomer op naar 27 dagen.