Categorieën

Service

Proef: camerahandhaving kentekens in Hoogstraat

Proef: camerahandhaving kentekens in Hoogstraat
Nieuws

Proef: camerahandhaving kentekens in Hoogstraat

  • Redactie
  • 24-02-2023
  • Nieuws
Proef: camerahandhaving kentekens in Hoogstraat

De gemeente plaatste vandaag vier camera’s; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - De gemeente Schiedam wil een leefbare, gezonde en veilige binnenstad en daarom is een deel van de binnenstad voetgangersgebied. Bestuurders van vrachtwagens, bestelauto’s, personenauto’s, motorfietsen en brom- en snorfietsen mogen hier alleen op bepaalde tijden stapvoets rijden om te laden en lossen. Toch rijdt er buiten deze tijden regelmatig gemotoriseerd verkeer door het voetgangersgebied, merkt de gemeente. Ondernemers, bewoners en bezoekers in de Hoogstraat hebben hier last van. Daarom start op maandag 13 maart een proef met camerahandhaving van kentekens in de Hoogstraat en een deel van het Broersveld.

De gemeente plaatste vandaag vier camera’s die kentekens van voertuigen registreren zodra deze de Hoogstraat inrijden op momenten dat dit niet is toegestaan. Gemotoriseerd verkeer mag alleen tussen zeven en elf uur ’s ochtends en tussen half zes en zeven uur ’s avonds in de Hoogstraat rijden. In de eerste maand ontvangen overtreders nog geen boete, alleen een waarschuwingsbrief namens de gemeente. Na deze maand ontvangen overtreders vanaf de tweede overtreding een boete van 150 euro van het Centraal Justitieel Incassobureau (exclusief negen euro administratiekosten). De proef duurt één jaar en geeft inzicht in hoe de camera’s functioneren. De gemeente neemt deze resultaten mee in de beslissing voor een definitieve situatie.

In sommige gevallen kunnen bestuurders van vrachtwagens, bestelauto’s, personenauto’s, motorfietsen en brom- en snorfietsen een RVV-ontheffing aanvragen om buiten de venstertijden door de straat te rijden en te laden en lossen. Hulpdiensten, fietsen en scootmobielen mogen altijd in het voetgangersgebied rijden. Buitengewoon opsporingsambtenaren blijven aanwezig in het gebied om onder andere overlastzaken te controleren en aan te pakken.