Categorieën

Service

Proeven van het leven als brandweerman

Proeven van het leven als brandweerman
112

Proeven van het leven als brandweerman

  • Fleur Snoeij
  • 11-06-2022
  • 112
Proeven van het leven als brandweerman

Foto's: Flashphoto


SCHIEDAM - Een inkijkje in de wereld van een brandweerman; dat was vandaag mogelijk tijdens de open dag van de Brandweer Schiedam. De hele dag werden er verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Enkele duizenden mensen maakten gebruik van de uitnodiging.

Het hele terrein stond vol met kinderen, ouders en andere geïnteresseerden. De hele dag is erop gericht om mensen te informeren over wat het inhoudt om brandweerman te zijn en eventueel ook mensen te enthousiasmeren voor het beroep, brandweermannen zijn namelijk hard nodig.

Voor de ingang stond al een enorme rij mensen om een brandweerwagen vanbinnen te kunnen bekijken. Enthousiaste kindergezichten stonden geduldig te wachten tot hun droom uit zou komen. En dat was niet het enige waar kinderen actief aan konden deelnemen, er waren tal van activiteiten te beleven.

Zo stond er ook een ambulance waarin gekeken kon worden, en was er voorlichting over reanimeren. Dit konden de gasten vervolgens ook zelf toepassen op een pop. Verder kon er aangeklopt worden bij twee grimeurs om levensechte brandwonden op armen te laten nabootsen, en het passen van de échte brandweerhelm was ook onderdeel van het programma.

Aan alles was gedacht. Kinderen kregen de mogelijkheid met een échte brandweerslang te spuiten, er werd een duikdemonstratie gegeven in een tank en er was zelfs een mogelijkheid om je eigen brandje te blussen. De gedachte hierachter was mooi: kinderen leren wat je doet wanneer de vlam in de pan slaat. En dat is? Juist, de deksel erop. 

Naast alle leuke activiteiten was het uiteraard ook de bedoeling om mensen in te lichten over wat de brandweer eigenlijk doet. Zo was er een demonstratie te zien van een verkenningsrobot. Dit is een robot die zich voortbeweegt op vier poten en die naar binnen wordt gestuurd bij grote brande, om te verkennen hoe de situatie eruitziet. Ook stond er een grote drone klaar en een blusrobot. 

Kenneth van Veen, werkzaam bij de brandweer als coördinator Team Brand- en Incidentonderzoek, wist te vertellen dat Schiedam op dit moment de enige kazerne in het land heeft waar deze technische apparatuur wordt ingezet. "We proberen onze eigen mensen zoveel mogelijk buiten het gevaar te houden. Wanneer er geen mensen in het pand aanwezig zijn ten tijde van een brand, sturen we er dus een verkennings- en blusrobot op af om onszelf niet onnodig in gevaar te brengen."

Van Veen wist daarnaast veel te vertellen over het ontdekken van de oorzaak van een brand. Hij stond achter drie palen waarop afgebrande voorwerpen te zien waren; ze zijn allemaal de oorzaak van een brand geweest: "We werken bij een brand eigenlijk van groot naar klein. We richten ons eerst op een groter gebied en werken dan naar binnen toe om de oorzaak te vinden."

Allereerst wordt er gekeken naar brandingspatronen, zoals de mate van verbranding, om zo het ontstaansgebied te lokaliseren. Wanneer iets in de brand vliegt creëert dat een V-patroon door de uitslaande vlammen, dat is dan ook de volgende stap: het V-patroon ontdekken. Binnen dit gebied wordt vervolgens gezocht naar de ontstekingsbronnen die duidelijk moeten maken wat de brand veroorzaakt heeft.

Volgens Van Veen lukt dit lang niet altijd: "Bij sommige branden lukt het gewoon niet om de oorzaak te achterhalen, maar in veel gevallen wel. We kijken tegenwoordig minder naar de oorzaak maar proberen ons vooral te richten op het handelen van de brandweer; gebeurt dat adequaat en hanteren we de juiste protocollen."

Dat ook de echte meldingen tijdens een open dag niet ontbreken, bleek vandaag meermaals. Bijvoorbeeld tijdens de demonstratie van een ongeval met beknelling, toen de brandweer moest uitrukken voor een spoedmelding. Ook de bezoekers die zelf op de hoogwerker mochten klimmen, moesten deze snel verlaten toen de hoogwerker moest uitrukken voor een woningbrand in Rotterdam.

Al met al was deze dag er eentje voor in de boeken. Het prachtige weer, de gastvrijheid van al het personeel en de vrolijke kindergezichten hebben dit tot een gezellige maar ook onwijs informatieve dag gemaakt. En hopelijk is er in de harten van sommige kinderen een vuurtje gaan branden voor het beroep, want laten we heel eerlijk zijn, de brandweer is onmisbaar en we mogen de mannen en vrouwen dankbaar zijn voor hun eindeloze inzet.