Categorieën

Service

Project De Steigers: herbestemming crimineel geld volop in gang

Project De Steigers: herbestemming crimineel geld volop in gang
Nieuws

Project De Steigers: herbestemming crimineel geld volop in gang

  • Redactie
  • 01-02-2024
  • Nieuws
Project De Steigers: herbestemming crimineel geld volop in gang

7 juni, burgemeester Jules Bijl nodigt minister Dilan Yeşilgöz (r) en medewerkers van het Openbaar Ministerie binnen in De Steigers


SCHIEDAM - Het herbestemmen van crimineel geld gaat volgens het college van B&W voorspoedig rondom Project Maher, beter bekend als De Steigers Schiedam in de Gorzen. Er is een stichting opgezet en de tweede verdieping van het pand begint vorm te krijgen, zo informeert het college de gemeenteraad in een brief. Wel is er sprake van 'wat vertraging'.

Het project wordt bekostigd door het herbestemmen van crimineel geld. De primaire doelstelling van het project is volgens het college tweeledig: het zichtbaar maken dat misdaad niet loont, door kenbaar te maken dat het project mogelijk is gemaakt met behulp van afgepakt crimineel vermogen en het weerbaarder maken van de wijk door de jeugd perspectief te bieden. "De focus ligt dus juist op dat deel van de jeugd dat het risico loopt om af te glijden vanwege een gebrek aan perspectief. Voor en door de wijkbewoners worden activiteiten georganiseerd om de sociale cohesie in de Gorzen te versterken en kwetsbare jongeren te weerhouden van het risico om in de criminaliteit te belanden of verder af te glijden in de criminaliteit. Dit door onder andere het vinden van werk via leerwerk of direct werk en het verbinden van sociale partners aan De Steigers door een fysieke ontmoetingsplek in de Dwarsstraat te creëren. Na de start en de officiële opening van het pand op 7 juni 2023 door minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft het project wat vertraging opgelopen. De gemeente is in deze periode, samen met het ministerie en de beoogde bestuursleden van de nieuw op te richten stichting, hard bezig geweest met de juridische en financiële borging van het project. Dit heeft langer geduurd dan verwacht, maar inmiddels is de stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kunnen de middelen worden overgedragen aan de stichting."

In de tussentijd is gewerkt aan het opbouwen van de contacten met de wijk, zo informeert het College de gemeenteraad in de brief. "Zo is er in samenwerking met de straatteams een Halloween-poort gebouwd voor het feest in het Julianapark in oktober. Ook zijn er vijf dagen per week twee huismeesters aanwezig die het pand openen in de ochtend voor koffie en inloop voor de wijk.  Nu de stichting een feit is, kan er door een groep van verschillende participanten worden gewerkt om dit project te laten slagen. Dit zijn onder andere Gro-up, Yets Foundation, BVSZ, Dock, Leger des Heils, Businessclub en politie. De tweede verdieping van het pand begint vorm te krijgen door invulling van aanvullende partijen zoals het jongerenwerk. Ook wordt op verzoek van het energieteam Schiedam onderzocht of een aantal jongeren uit de wijk mee kunnen helpen met Energiehulp." Energiehulp van de gemeente Schiedam helpt overal in de stad Schiedammers bij energie besparen. Dat doen ze door woningen op afspraak of tijdens kluszaterdagen gratis energiezuiniger te maken.

Een 'mooie herstart' is het project The Hunt op 17 april. Op dit moment worden in samenwerking met de politie en jongerenwerk volop voorbereidingen hiervoor getroffen. The Hunt is een spel tussen politie, Toezicht & Handhaving (T&H) en jongerenwerk. Het is voor jongeren van tien tot veertien jaar die middels spel op de vlucht gaan voor de politie en T&H. Het doel is om op een laagdrempelige manier de verbinding met en de beeldvorming over de politie en Toezicht en Handhaving te verbeteren. Hier kunnen zo’n 120 jongeren uit Schiedam aan deelnemen. Extra aandacht zal dan uitgaan naar mogelijk potentiele jongeren die passen binnen het project De Steigers, volgens het College. "Ook is er een verzoek vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid gekomen om samen met Rotterdam bij te dragen aan een podcast over het project Maatschappelijk Herbestemmen (MaHer)."