Categorieën

Service

Protocol moet hitte behapbaar houden

Protocol moet hitte behapbaar houden
Gezond

Protocol moet hitte behapbaar houden

  • Redactie
  • 26-06-2020
  • Gezond
Protocol moet hitte behapbaar houden

SCHIEDAM – Het is 29,8 graad in Schiedam, voor de derde dag op rij lijkt de tropische dertig graden te worden bereikt in de stad. Dinsdag meette weerman Tom Bruin 31,2 graden celsius.

Het is nog niet de praktisch veertig graden die we de afgelopen zomer meemaakten, maar warm is het. Dusdanig dat de Frankelandgroep het hitteprotocol weer van kracht heeft verklaard, net zoals andere oudereninstellingen in de stad zullen hebben gedaan. Dat gebeurt in principe al als het buiten warmer dan 24 graden is.

Dus wordt extra toegezien op de koeling en ventilatie van de gebouwen en kamers. Ramen en gordijnen dicht als de zon erop staat, ventileren als dat niet meer het geval is. De zonwering is uiteraard naar beneden. Als er airconditioning is, gaat de stand op 21 graden. Die airco’s zijn in ieder geval aanwezig in de huiskamers van de afdelingen, dus als het echt heet blijft in de kamers dan is dat de plek om de ouderen te laten verblijven.

Het personeel van Frankeland let op dat de bewoners genoeg drinken, anderhalf tot twee liter minimaal. Het wordt zo geregeld dat bewoners minimaal tien keer per dag te drinken krijgen: melk, vruchtensap, koffie, thee, limonade en water (ook bij de koffie en thee), en soep indien gewenst. Ook zorgt de keuken voor zoute snacks en bouillon, afgewisseld met waterijs.

Speciaal opgelet wordt er op bewoners die medicijnen gebruiken. Soms wordt die gestaakt of gewijzigd, in overleg met de huisarts of specialist ouderengeneeskunde, want sommige medicijnen hebben de nodige ‘hitte-effecten’, bijvoorbeeld omdat ze bijdragen een uitdroging. Bewoners met koorts krijgen nog extra te drinken. Dit wordt bijgehouden door het personeel, en ook andere medische signalen worden vastgelegd en overgedragen. Alles om te voorkomen dat bewoners uitdrogen en of oververhit raken.

En naar verwachting is het na vandaag weer uit met de hitte; dan kan het bijbehorende protocol weer de kast in. Maar voor hoe lang?