Categorieën

Service

PvdA wil duidelijkheid over Schiedammers in armoede

PvdA wil duidelijkheid over Schiedammers in armoede
Politiek

PvdA wil duidelijkheid over Schiedammers in armoede

  • Redactie
  • 31-03-2023
  • Politiek
PvdA wil duidelijkheid over Schiedammers in armoede

SCHIEDAM - Hoeveel Schiedamse huishoudens zijn door een overheidsfout onder het sociaal minimum terechtgekomen? Dat wil de PvdA-fractie in de Schiedamse raad graag weten. Raadslid Wijnand de Leeuw stelde er vandaag schriftelijke vragen over aan burgemeester & wethouders.

Behalve om inzicht wil de fractie ook graag weten welke maatregelen het college gaat nemen om deze gezinnen te ondersteuenen, tot landelijke wetgeving is doorgevoerd.

De vragen komen na de berichtgeving dat in heel Nederland meer dan tienduizend gezinnen in armoede leven doordat ze door botsende regels onterecht toeslagen mislopen. Het kabinet schreef er recent over in de brief 'Alleenverdienende huishoudens met loongerelateerde uitkering: samenloop regelingen en effect op toeslagen'. De kabinetsbrief geeft aan dat er een aanzienlijke groep huishoudens met een inkomen op het sociaal minimum bestaat bij wie de loongerelateerde uitkering (zoals WIA of WW) van één van beide partners (nagenoeg) het enige inkomen vormt en die door samenloop van regelingen en ondanks een netto-inkomen rond het sociaal minimum, toch minder toeslag ontvangen dan een vergelijkbaar paar met een bijstandsuitkering, zo stelt de PvdA. "Recentelijk is duidelijk geworden dat gemeentes een rol hebben te spelen om deze gezinnen te compenseren en wij vinden het belangrijk dat hier op de korte termijn duidelijkheid over komt", aldus De Leeuw.