Categorieën

Service

Raadslid schrikt van hoge kosten vismonument

Raadslid schrikt van hoge kosten vismonument
Uit

Raadslid schrikt van hoge kosten vismonument

  • Redactie
  • 04-08-2022
  • Uit
Raadslid schrikt van hoge kosten vismonument

Foto: Christien Bruggeman


SCHIEDAM - Christien Bruggeman ageert tegen de hoge kosten voor ’t Kramsiv.

Rob van der Stel had zich er op zijn rondgang met nieuwe Schiedammers al eens in vergist: “Het monument voor de Vismarkt hier in de boom wordt binnenkort afgemaakt. Er komen nog veel vissen bij.” Maar de oplettende kijker kon zien dat er al veel meer vissen hingen in de boom bij het voormalige opstappunt van de fluisterboot.

Een soortgelijke ervaring heeft Bruggeman, raadslid namens het AOV.  Ook zij moest twee keer kijken eer ze zag dat er vissen in de boom hangen, en flink wat. Haringen, kabeljauwen en schollen, 22 in totaal. Een zoekplaatje, noemt ze het. Al met al toch een tegenvallende ervaring, zo’n moeilijk herkenbaar kunstwerk. Zuinig met gemeenschapsmiddelen als ze wil zijn, liet ze navragen wat ’t Kramsiv nu eigenlijk had gekost. Antwoord: dertigduizend euro. Voor dat geld is een ontwerp gemaakt, aluminium gekocht, is kunstenaar Gijs Assmann aan het werk gegaan en zijn de vissen in de boom gehangen.

Van dat geld kwam tienduizend euro uit het wijkbudget van het centrum, en twintigduizend uit een potje Cultuur van de gemeente. “Wij hopen, dat buurtbewoners er blij van worden, maar persoonlijk word ik hier heel verdrietig van”, aldus Bruggeman.

Dat de buurtbewoners er blij van worden is nog maar even de vraag. Nick Kiran woonde bij de Vismarkt en zag een kunstwerk dat het visserijverleden van Schiedam onder de aandacht brengt wel zitten. Hij wist dat er nog geld te besteden was vanuit het wijkbudget. Hij formuleerde een plan, vroeg her en der aan centrumbewoners wat ze er van vonden en kreeg een flinke lijst met mensen die sympathiek stonden ten opzichte van zijn idee. Voor de gemeente aanleiding om bij te springen en het kunstwerk mogelijk te maken.

Het plan was overigens in eerste instantie om een werk te realiseren midden op het pleintje. Omwonenden zagen dat niet zitten, want zo’n object zou het gebruik van het plein tijdens Brandersfeesten of Molendag in de weg zitten. Daarop werd gekozen voor het ontwerp met de vissen in de boom, pal aan de Lange Haven, op de kop van de Walvisstraat.

Kiran verhuisde ondertussen naar Vlaardingen. De opstapplaats van de fluisterboot is nu bij molen De Walvisch.

Bruggeman ageert tegen de gang van zaken. “In deze lastige tijden voor velen, had dat hoge bedrag naar mijn idee meer inwoners kunnen dienen. Ik vind zo’n kunstwerk een zekere luxe, omdat er al één rondom de boom ligt die verwijst naar ons visserijverleden.”

Overigens kostte het feestje bij de onthulling van ’t Kramsiv door Marcel Houtkamp op 8 april tweeduizend euro.

Reactie van iemand die van de kritiek van Bruggeman hoorde: “De vis wordt duur betaald.”