Categorieën

Service

Rechter verbiedt plaatsing platform dat HSM bouwt

Rechter verbiedt plaatsing platform dat HSM bouwt
Bedrijven nieuws

Rechter verbiedt plaatsing platform dat HSM bouwt

  • Redactie
  • 18-04-2024
  • Bedrijven nieuws
Rechter verbiedt plaatsing platform dat HSM bouwt

De N05-A is al voor een groot deel gereed; foto: HSM


SCHIEDAM - Het bedrijf ONE-Dyas mag niet beginnen met de aanleg van een boorplatform voor gaswinning in de Noordzee. De rechtbank in Den Haag heeft vandaag de vergunning voor het gaswinningsproject in de buurt van Schiermonnikoog, ongeldig verklaard.

ONE-Dyas, een Nederlands bedrijf dat enkele jaren geleden bij Schiermonnikoog een gasveld vond, heeft de opdracht voor de bouw van het platform ondergebracht bij HSM in Schiedam.

Volgens de rechter komt bij de bouw van het platform te veel geluid vrij onder water en is de stikstofuitstoot van het project te groot. Het plan om stikstofrechten van boerderijen te kopen om zo de uitstoot te compenseren rammelt, aldus de rechter. Het bouwgeluid zou schadelijke effecten kunnen hebben op dieren, met name bruinvissen en zeehonden. Door deze mankementen voldoet het project niet aan de juridische en milieunormen.

Het project is hiermee niet definitief van de baan. Sommige delen van het project, zoals de aanleg van een pijpleiding en elektriciteitskabel, blijven wel goedgekeurd. Als de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat het project wil laten doorgaan, moeten eerst de onduidelijkheden opgelost worden.

Met het platform N05-A rekende ONE-Dyas erop in 2030 zo’n zes miljard kuub aardgas te kunnen produceren, eerlijk verdeeld over het Nederlandse en Duitse grondgebied. Drie miljard kubieke meter zou tegen die tijd goed zijn voor vijftien procent van de Nederlandse gasbehoefte

De rechtszaak werd dan ook aangespannen door milieuorganisaties uit Nederland en Duitsland. Zij hadden bezwaren tegen de geldigheid van de vergunning die werd verleend door het ministerie van Economische Zaken. Vanwege onduidelijkheid rondom de stikstofuitstoot schorste de rechter in april 2023 tijdelijk de vergunning.

Zestig meter hoog is het gevaarte, dat al bijna af is gebouwd in Schiedam. Het elektrisch aangedreven platform weegt drieduizend ton. De stroom moet komen van het nabijgelegen windpark Riffgat. Met de bouw is zo' driehonderd miljoen euro gemoeid.