Categorieën

Service

Renovatie Oranjebrug gaat beginnen

Renovatie Oranjebrug gaat beginnen
Nieuws

Renovatie Oranjebrug gaat beginnen

  • Redactie
  • 21-10-2022
  • Nieuws
Renovatie Oranjebrug gaat beginnen

Verkeer kan tijdens de renovatie grotendeels gebruik blijven maken van de brug; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Woensdag 2 november start de renovatie van de Oranjebrug. De werkzaamheden duren tot half april 2023. Het verkeer kan tijdens de werkzaamheden grotendeels gebruik blijven maken van de brug die de Oranjestraat verbindt met de Nieuwe Haven.

De renovatie van de Oranjebrug is nodig omdat veel onderdelen aan vervanging toe zijn. Het stalen brugdek en het bewegingsmechanisme worden vernieuwd. De vier karakteristieke heftorens worden deels gerestaureerd en alle schades aan het metselwerk worden hersteld. In opdracht van de gemeente Schiedam voert aannemersbedrijf Civiele Technieken deBoer BV de werkzaamheden uit. De renovatie duurt in totaal zes maanden.

Verkeer kan tijdens de renovatie grotendeels gebruik blijven maken van de brug. Om de hinder te beperken, wijkt de aannemer uit naar een aantal avonden en nachten om het bouwterrein in te richten. De eerste nachtelijke werkzaamheden vinden plaats op woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 november, steeds vanaf zeven uur 's avonds tot de volgende ochtend half zeven. De brug is dan afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt tijdelijk omgeleid via de borden op locatie. Hierna vinden er tot 9 januari 2023 geen verkeersafsluitingen plaats.

Voetgangers kunnen tijdens de werkzaamheden gebruikmaken van het voetpad aan de overzijde van het brugwachtershuisje. Aan de kant van het brugwachtershuisje vervalt het voetpad tijdelijk. Woningen en bedrijven in de omgeving blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden aan de brug. Gedurende de renovatiewerkzaamheden krijgt het verkeer te maken met omleidingen en komen er bouwhekken te staan rondom het bouwterrein. Dit biedt mogelijkheden om de historie van de brug die in 1939 in gebruik is genomen in beeld en verhaal te presenteren. Op doeken die op de bouwhekken worden gespannen, worden de voorbijgangers meegenomen in de historie van de Oranjebrug.

Voor de Oranjebrug is het de eerste grote renovatie sinds de opening van de brug in 1939. De brug met zijn karakteristieke heftorens geldt als een toegangspoort naar de historische binnenstad.