Categorieën

Service

Rijnmondband vijfde op Wereld Muziek Concours

Rijnmondband vijfde op Wereld Muziek Concours
Uit

Rijnmondband vijfde op Wereld Muziek Concours

  • Redactie
  • 01-08-2022
  • Uit

SCHIEDAM - Vijfde werd de Rijnmondband tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC), afgelopen weekend in het Roda JC-stadion in Kerkrade.

Vijf jaar moest de Schiedamse showband wachten op een nieuw optreden op het officieuze wereldkampioenschap, dat in principe iedere vier jaar wordt gehouden. Ja, Corona, natuurlijk. 

Het concours haalde gisteren het landelijke nieuws vanwege brand op het aan het stadion gebouwde Fletcherhotel. Dat zorgde voor het stilleggen van het programma en ontruiming van een deel van het stadion, pal voor de Rijnmondband aan de bak moest. Na twee uur oponthoud konden de Schiedammers alsnog hun kunnen toen en het programma van het WMC worden afgerond.

Dat programma begon voor de Rijnmondband op vrijdag, met een plek in de top-3 in de voorronde, samen met teams uit Japan en Taiwan. Twee dagen later, gisteren, was de finale. De Rijnmondband brengt daar het programma Capture the Flag. Het optreden mondt uit in staande ovaties en veel punten.

Een van de deelnemers uit de entourage van de Schiedamse show- en marchingband (want behalve muziek wordt er ook een show op de grasmat gelegd) geeft zijn impressie: 

“We zijn bijna bij de apotheose van dit WMC. De Rijnmondband verraste vrijdag tijdens de Prelims met een prachtige plek in de top-3. Vrijdag werd er gepiekt, hoe gaat dat vandaag, met nog meer druk?

 We zijn los met Capture the Flag. Mooie klank vanuit het zware koper (niet teveel kicksen) en naar de andere kant met de trompetten. De strijd speelt zich hier voor onze ogen af. Tegenstellingen: muzikaal en visueel. Samenspel wringt wel een beetje, gaat net goed, vlak voor het heisen van de vlaggen. Ze wapperen mooi in de wind. 

De beide groepen worden opgedeeld in verschillende kleine groepjes. Spannende muziek, stukje Planets vanuit slagwerk. Intensiteit: knap, op grote afstand van elkaar. 

In het midden ontaardt de strijd tussen twee muzikanten. Blauw dringt het rode speelveld binnen! De dreiging zien en horen we terug, hou de lijnen wel recht! 

Ze maken nu één geheel in het midden van het speelveld: mooi de rode en blauwe contrasten in het uniform! Een winnaar is er vooralsnog niet, beide groepen staan weer op eigen speelhelft. 

We gaan verder met de ballad: mooie ronde vormen. Heel mooi dynamisch! Gave dissonante noten! En nu gaat Rijnmondband helemaal los. De cajons staan op het veld! Gaaf! Eerst blauw, en nu wordt er volop strijd geleverd. Gewoon perfect een verhaal verteld. 

En door met Drums of Thunder. Hou het speelniveau vast Rijnmondband! Dit is allemaal supertechnisch, wel mooie overtuiging in het volgende fragment. Rood rent op de blauwe vlag af en ze heeft ‘m te pakken! We gaan naar de rechterkant van het veld! Het was een heftige strijd. Blauw moet buigen en rood geeft een oerkreet! 

We gaan echter samen verder: de slagwerkers staan op de cajons (een drumkist, red) en ze rollen een voor een hun blauwe kleur op. We zien nu dus alleen nog rode kleuren, maar ook die worden weggenomen zodra de band achterwaarts speelt. En dus hebben we nu een eenheid! Prachtig moment in de show: zien de omhelzing in het midden van het veld. Verbroedering, dat is waar het om draait!

Wel jammer dat het muzikaal hier toch wat minder transparant en gebalanceerd klinkt dan vrijdag. We krijgen echter nog een slot en hierin moet Rijnmondband ons bij de strot grijpen om te laten zien waarom ze in de top-3 thuishoren! De maître komt van z’n bok en hij zwaait de Rijnmondband-vlag! Goede visuele effecten op de slotnoten en ook Rijnmondband krijgt een zeer welverdiende staande ovatie. 

Een verhaal dat staat als een huis. De enige show tijdens dit WMC die pretendeert een verhaal te vertellen en waar je op elk moment kunt vertellen wat je ziet en hoort. En daarin zit een enorme cohesie. De muziek versterkt de visuele vertaling en de visuele vertaling versterkt de muziek. Een absoluut sterk programma, prachtig uitgevoerd. We hebben weer genoten!”

Capture the Flag levert de Rijnmondband 91,29 punten op, goed voor een vijfde plaats.

Uitslag: Show, Championship Division
1e – 95,75 – Nishihara (Japan) – WMC World Champion
2e – 92,88 – DVS Katwijk
3e – 92,23 – Chien Kuo (Taiwan)
4e – 91,73 – K&G Leiden
5e – 91,29 – Rijnmondband Schiedam