Categorieën

Service

Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten naar huis

Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten naar huis
Gezond

Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten naar huis

  • Redactie
  • 14-03-2018
  • Gezond
Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten naar huis

SCHIEDAM - Het Rode Kruis gaat kwetsbare patiënten vanuit het Franciscus Vlietland naar huis brengen en thuis op weg helpen.

De komende drie maanden geldt het initiatief als proef.

Aanleiding ertoe is het feit dat het steeds vaker lijkt voor te komen dat patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) wel naar huis mogen, maar dat niet zelfstandig kunnen. Bijvoorbeeld omdat ze fysiek niet in staat zijn om met het openbaar vervoer of een taxi te kunnen rijden. Ook is bepalend of de SEH-patiënt beschikt over familieleden en kennissen die kunnen vervoeren en verzorgen. Om deze patiënten op weg naar huis te helpen heeft het Rode Kruis de handen ineen geslagen met verschillende ziekenhuizen in de regio en verzorgingsinstelling Laurens.

De proef is ook in het belang van de ziekenhuizen en de verzorgingsinstellingen, omdat die geregeld kampen met een tekort aan plaatsen, ook omdat deze bezet worden gehouden door mensen die langer blijven dan strikt noodzakelijk, bij gebrek aan mogelijkheden thuis uit de voeten te kunnen. Zelfs op de SEH blijven mensen met regelmaat langer dan gewenst. Ook worden zieken met regelmaat per ambulance vervoerd, terwijl dat niet nodig is.

Laurens Entree wordt het aanmeldpunt voor de 'thuisbrengservice'. Patiënten worden ook door de ziekenhuizen bij Laurens aangemeld. Deze schakelt het Rode Kruis in.

Behalve het vervoer van de patiënt kijkt het Rode Kruis ook op de woonsituatie veilig is, of en hoe iemand zich kan redden. Vrijwilligers kunnen daarbij ondersteuning bieden ook in de dagen na de thuiskomst. Zij koppelen terug naar Laurens, die bijvoorbeeld weer de thuiszorg kan inschakelen.

Het Rode Kruis en de ziekenhuizen verrichten de proef in samenwerking met het Traumacentrum Zuidwest Nederland en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen.